5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete tlačítko Tisk, a místo toho aby se tabulky vytiskly správně, tak se tabulky vytisknou na několik stránek, sloupce na různých stránkách, řádky na separátních stránkách a podobně. V dnešním videu si ukážeme, jak list dat naformátovat tak, aby se vše vždy vytisklo podle vašich představ. 

Excelové soubory ke stažení

Základní nastavení tisku

Na listu máme tabulku, která má 6 sloupců a 200 řádků. Tuto tabulku potřebujete vytisknout na poradu. Tisk najdeme na kartě Soubor, v levé nabídce najdeme Tisk. 

Tisk v Excelu 1

V nabídce tisku se zobrazí první nabídka, ze které můžeme ovládat tisk v Excelu. V náhledu vidíme, jak se vytiskne první stránka. Hned na první pohled vidíme, že jeden sloupec z tabulky zmizí. V tabulce máme šest sloupců, nicméně z náhledu tisku to vypadá, že se na stránku vejde pouze pět sloupců. 

A pokud nás zajímá, jak by se tento dokument vytiskl, kdybychom nic jiného nenastavili, tak se můžeme na jednotlivé stránky podívat pomocí posuvníku pod náhledem. Zde vidíme, jak bude vypadat první, druhá až poslední stránka. Takto samozřejmě tabulku vytisknout nemůžeme. 

Tisk v Excelu 3

To, kolik řádků nebo sloupců se vytiskne na stránce nastavujeme v levé nabídce tisku v posledním poli. V základním nastavení zde vidíme bez měřítka. Ikonu rozklikneme.    

Tisk v Excelu 4

Dostaneme na výběr Přizpůsobit list na jednu stránku. Když tuto možnost vybereme, tak se tabulka celá se všemi 200 řádky vejde na jeden list, nicméně v praxi by tato tabulka byla nepoužitelná, jelikož by se tím písmo zmenšilo natolik, že by obsah byl nečitelný. Když ale máte menší tabulku, tak zde můžete nastavit, že se celá tabulka vejde na jeden list.   

Tisk v Excelu 5

V nabídce si dále můžeme vybrat, zda chceme všechny sloupce nebo řádky přizpůsobit na stránku. Kdybychom vybrali všechny řádky na jeden list, tak bude opět tabulka nečitelná. 

V našem případě by bylo lepší nastavit, aby se všechny sloupce vešly na jeden list. Vybereme tuto možnost a teď máme všechny sloupce na jednom listu, nicméně tabulka se vytiskne přes několik stránek.

Záhlaví na každém listu

Tím, že bude tabulka nevyhnutelně na několika stránkách, tak by bylo lepší, kdyby měla tabulka na každém listu záhlaví. Na prvním listu záhlaví máme, když se ale podíváme na další list, tak tam již záhlaví chybí. Pro každého tak bude složité se v tabulce na dalších stránkách zorientovat. Vrátíme se do excelového listu a záhlaví se nastavuje na kartě Rozložení stránky. Na kartě Rozložení stránky najdeme ikonu Tisk názvů. 

Tisk v Excelu 8

Ve vyskakovacím okně máme možnost Nahoře opakovat řádky. Klikneme do pole a v tomto pole označíme řádek záhlaví. 

Potvrdíme nastavení a vrátíme se přes kartu Soubor k náhledu tisku. Zkontrolujeme druhý list, a teď již máme záhlaví tabulky i na druhém listu a v tabulce bude tedy snazší se teď orientovat.

Tisk vodorovně

V dalším příkladu máme na listu dvě tabulky a graf. Už z rozložení dat na listu je jasné, že se nám tato data nepodaří vytisknout na svisle orientovanou stránku. V Excelu ale můžeme nastavit i tisk vodorovně. Nejlehčí je nastavit vodorovný tisk opět z karty Soubor, kde opět vybereme Tisk. V sekci orientace vybereme Orientace na šířku. 

Tisk v Excelu 10

Tím se stránka otočí.

Nastavení oblasti tisku

A co kdybychom z tohoto listu chtěli vytisknout jen druhou tabulku a graf? Znamená to, že musíme tabulky přesouvat na nový list abychom nevytiskli i první tabulku? Nikoliv. Stačí použít nastavení oblasti tisku. Označíme oblast, kterou chceme vytisknout, tedy druhou tabulku a graf. A na kartě Rozložení stránky vybereme Oblast tisku a Nastavit oblast tisku. 

Tisk v Excelu 11

Tím jsme nastavili pouze část, kterou chceme vytisknout. Když se teď podíváme na kartu Soubor a tisk, tak vidíme, že je jako oblast tisku vybraná pouze druhá tabulka a graf.   

Tisk v Excelu 12

Záhlaví, zápatí a mřížka a zarovnání na střed

A co kdybychom chtěli mít na každé stránce ještě logo firmy a třeba zápatí s číslem stránek? A rovněž chceme, aby se stránky tiskly s mřížkou a obsah stránky chceme mít zarovnaný na střed stránky. I to můžeme nastavit. Vezmeme to postupně. Nejprve zajistíme, že se vytiskne i mřížka. To uděláme z karty Rozložení stránky, kde v sekci Mřížka zaškrtneme Tisk. To je celé. 

Teď vyřešíme zápatí a záhlaví. Na to se musíme vrátit na kartu Rozložení stránky, kde rozklikneme šipku nastavení. Vyskočí na nás nabídka nastavení tisku. V sekci záhlaví a zápatí můžeme nastavit tyto oblasti. 

Do zápatí chceme vložit logo společnosti. Vybereme záhlaví a vybereme vlastní záhlaví. Logo chceme zobrazit v pravém horním rohu, takže vybereme pravý oddíl a vybereme vložit obrázek a v počítači najdeme logo firmy. Potvrdíme a nastavíme zápatí. 

Zde chceme v prostředku stránky číslování, takže vybereme jednu z přednastavených možností v rozbalovacím seznamu a vybereme Stránka 1 z, to znamená, že se samo doplní maximální počet stránek k tisku. Potvrdíme nastavení a poslední co zbývá je vycentrovat tisk na střed stránky. 

To nastavíme v sekci okraje, kde dole máme možnost vybrat Vycentrovat vodorovně i svisle. Nastavení potvrdíme a teď se podíváme na tisk na kartě Soubor. 

Tisk v Excelu 17

Klikneme na kartu Soubor, kde vybereme Tisk a zkontrolujeme náhled. Na každé stránce máme v záhlaví logo společnosti. V zápatí máme číslování stránek a tabulka je na stránce vycentrovaná doprostřed.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

2 komentáře

  1. Dobrý den, chtěl bych Vám opětovně poděkovat za vaši vytrvalost a nezištnost, kdy mi stále každý týden v neděli zasíláte annonce na vaše vzdělávací videa s písemným popisem a použitými soubory k vyzkoušení, vše je kvalitně a srozumitelně zpracované .
    Při sledování tohoto vašeho videa jsem si vzpomněl na tip, ohledně tisku tabulek , který v něm neuvádíte, přestože ho asi téměř určitě znáte, neberte to proto jako nějakou mou vítku nebo kritiku, berte to pouze jako moji informaci pro vás o tom, co si myslím, že je možné nebo vhodné v některých případech taky použít a to je na nastavení stránky v Excelu – volba insert page brake, kdy je možné si před tiskem na jednotlivých listech nastavit konce stránek – tabulek podle toho jak je to v daném případě
    z různých důvodů vhodné – s tímto tipem jsem se jednou setkal na internetu nebo na youtube a dle mého názoru se to dá při tisku tabulek také výhodně použít a může to pomoci k lepšímu rozdělení tabulky na jednotlivé stránky a k zpřehlednění. Díky a přeji pěkný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *