Nejnižší hodnota na základě více podmínek | Excelové funkce

V dnešním videu si ukážeme, jak můžeme z hodnot získat nejnižší hodnotu na základě více podmínek. V Excelu od verze 2019 existují funkce MINIFS a MAXIFS, pomocí kterých můžeme hledat nejnižší a nejvyšší hodnoty na základě více podmínek, ne všichni ale mají k těmto funkcím přístup, proto si v dnešním videu ukážeme, jak můžeme nejnižší hodnoty na základě více podmínek najít ve všech verzích Excelu, a to pomocí funkcí MINIFS nebo kombinace podmínkové funkce KDYŽ a funkce MIN

Excelový soubor ke stažení:

V tabulce v ukázce máme města a hodnoty. Vedle tabulky je rozbalovací seznam s městy, pro které chceme z tabulky identifikovat nejnižší hodnotu. Z tabulky tedy potřebujeme najít nejnižší hodnotu pro vybrané město, ale jelikož se v tabulce vyskytují i nuly, tak potřebujeme tyto nuly ignorovat, jinak by se vždy vrátila jako nejnižší hodnota nula. Máme tedy výpočet minimální hodnoty na základě dvou podmínek. První podmínkou je, že se město rovná vybranému městu a druhá podmínka je, že jsou hodnoty vyšší než nula.

Začneme s funkcí MINIFS, která je dostupná v Excelech od verze 2019. Funkce MINIFS hledá nejnižší hodnotu na základě více podmínek. Jedná se v podstatě o sesterskou funkci funkcí jako SUMIFS nebo COUNTIFS. Napíšeme funkci MINIFS, kde nejprve označíme sloupec, ze kterého chceme určit nejnižší hodnotu, což je sloupec hodnot v tabulce. Následuje první oblast kritérií, což je sloupec s městy a kritérium je vybrané město. Máme ale ještě druhou podmínku, takže středník a druhá oblast kritérií je sloupec s hodnotami a kritérium je, že hodnoty jsou vyšší než nula. Ukončíme funkci a potvrdíme a funkce MINIFS vrací správný výsledek. 

Pokud nemáte přístup ani k funkci MINIFS, tak můžete k vyřešení příkladu použít funkci MIN s podmínkou KDYŽ neboli funkcí IF. V takovém případě bychom nejprve začali s podmínkovou funkcí KDYŽ. Ve funkci KDYŽ potřebujeme ověřit naše dvě podmínky. Každou podmínku uvedeme do samostatných závorek. První podmínka je, že hodnoty ve sloupci jsou vyšší než nula. A jelikož obě podmínky musí platit zároveň, tak je mezi sebou vynásobíme. 

Nejnižší hodnota na základě více podmínek 3

A druhá podmínka je, že město ve sloupci se rovná vybranému městu v rozbalovacím seznamu. A co se má stát, pokud bude podmínka splněná? V takovém případě chceme vrátit hodnoty ze sloupce. 

Nejnižší hodnota na základě více podmínek 4

Ukončíme funkci KDYŽ a podíváme se, co funkce vrací za hodnoty pomocí klávesy F9. Označíme funkci v příkazovém řádku a zmáčkneme klávesu F9. 

Nejnižší hodnota na základě více podmínek 5

Funkce vrací sérii čísel a nepravd. Tam, kde hodnota patří pod vybrané město a je vyšší než nula se vrací hodnota a na ostatních řádcích se vrací nepravda. Vrátíme se zpět do funkce stisknutím kláves CTRL+Z. 

A toto teď zabalíme do funkce MIN. Funkce MIN ignoruje nepravdy a z ostatních hodnot vrátí nejnižší hodnotu. Jelikož se ale jedná o maticový vzorec, tak ho musíte potvrdit klávesami CTRL+SHIFT+ENTER.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *