Jak zobrazit rozdíl mezi realitou a plánem v excelovém grafu | Excelové grafy

V dnešním videu si ukážeme dva způsoby, jak v excelovém grafu zajímavě zobrazit rozdíl mezi skutečností a plánem. Takže pokud vás už nebaví zobrazovat rozdíl mezi realitou a plánem v podobě nudných sloupcových grafů, tak přesně pro vás je určené dnešní video.

Excelový soubor ke stažení:

V příkladu máme malou tabulku, kde máme uvedené měsíce, skutečné tržby a tržby, které jsme pro daný měsíc měli v plánu. V grafu potřebujeme zobrazit to, zda tržby v daný měsíc plán překonaly nebo zda jsme s tržbami skončili pod plánem. 

Jako první začneme se sloupcovým grafem, kde sloupce představují skutečné tržby a plánované tržby jsou v grafu zobrazené jako vodorovné čáry. Tam, kde sloupec čáru protíná, tržby překonaly plán a tam kde je sloupec pod čárou, skončily tržby pod plánem.

Graf vytvoříme tak, že označíme tabulku dat a na kartě Vložení najdeme grafy a vložíme jednoduchý sloupcový graf. Jelikož máme v tabulce dva sloupce hodnot, tak se do grafu vložily dva sloupce. Nejprve smažeme pomocné vodicí čáry v grafu, které nepotřebujeme. A ještě změníme barevnou výplň grafu skutečnost na černou barvu. Klikneme na graf pravým tlačítkem myši a vybereme Změnit typ grafu. 

V kombinovaném grafu vybereme pro plánované tržby jiný typ grafu a to bodový graf.  Do grafu se bude chtít automaticky přidat druhá osa, tu ale nepotřebujeme, takže ji rovnou odklikneme. Potvrdíme a plánované tržby se změnily na bod v grafu. 

Označíme body a pravé tlačítko myši a vybereme Formát datové řady.

Realita vs plán v excelu 5

Vybereme výplň a čára a ve značkách vybereme Možnosti značky. Vybereme předdefinované nastavení a vybereme čáru. Pomocí velikosti můžeme určit, jak bude čára dlouhá a široká. Zvětšíme čáru třeba na hodnotu 15. Jak si můžete všimnout, tak čára se při zvětšování nejen rozšiřuje, ale i ztlušťuje, což nemusí být vždy žádoucí. 

Realita vs plán v excelu 6

Pokud byste potřebovali čáru v grafu slabší, ale přitom delší, tak na to existuje následující trik. Klikneme kamkoliv do Excelu a na kartě Vložení vybereme Obrazce a vybereme čáru. Čáru nakreslíme do listu a nakreslíme ji tak dlouhou, jak potřebujeme. 

Realita vs plán v excelu 7

Pokud chceme čáru ještě slabší, tak čáru označíme a na kartě Formát obrazce vybereme Obrys obrazce, Tloušťka čáry a nastavíme tloušťku jakou potřebujeme. Ještě u čáry změníme barvu a nastavíme nějakou oranžovou kontrastní barvu. 

Realita vs plán v excelu 8

Teď na čáru klikneme pravým tlačítkem myši a vybereme Uložit jako obrázek. Obrázek uložíme kamkoliv do počítače. 

Následně se vrátíme ke grafu, označíme čáry v grafu a vybereme Formát datové řady. Znovu vybereme barvy a čáry a značky. V možnostech značky rozklikneme značky a sjedeme až dolů, kde je možnost nahradit značku obrázkem. Najdeme obrázek čáry a vložíme ho do grafu. Předdefinované značky se nahradili obrázek čáry a graf teď vypadá lépe a je čitelnější.  

Aby graf vypadal ještě lépe, tak rozšíříme sloupce grafu. Vybereme formát datové řady a v šířce mezery zmenšíme mezeru čímž se sloupce rozšíří. 

Ještě vylepšíme graf tím, že standardní legendu nahradíme popisky v nadpisu grafu. Nejprve nadpis grafu změníme na název Skutečnost vs Plán. Klikneme do názvu grafu a na kartě Vložení najdeme symboly. V symbolech najdeme sloupec a pomlčku a vložíme je do nadpisu grafu. 

Sloupec necháme před slovem skutečnost a pomlčku vyjmeme a vložíme ji do nadpisu za slovo plán. Sloupce v grafu máme černou barvou stejně jako symbol. Ale čáry plánu máme oranžovou barvou, takže označíme v grafu pomlčku a změníme barvu pomlčky na stejnou oranžovou barvu. Teď když je už z nadpisu grafu patrné, co graf zobrazuje, tak můžeme tuto standardní legendu z grafu smazat.   

První graf zobrazující rozdíl mezi skutečností a plánem je hotový.

Druhý graf, který můžeme pro vyjádření rozdílu vytvořit je sloupcový graf, kde sloupec se skutečnou tržbou jakoby překrývá sloupec s plánovanou tržbou. Tento graf je přitom velmi jednoduché vytvořit. 

Označíme tabulku hodnot a na kartě Vložení najdeme grafy a vložíme sloupcový graf. Smažeme pomocné vodicí čáry z grafu a ještě změníme barevné výplně sloupců. Označíme sloupce, které představují plán a vybereme pro ně nějakou světlejší barvu a stejnou barvu vybereme i pro ohraničení sloupce. Sloupce pro skutečné tržby naopak uděláme nějakou tmavší barvou. 

Pro vytvoření efektu překrytí stačí označit sloupce a vybrat Formát datové řady. V překrytí řady vybereme 50 %. Tím se sloupce překryjí. A rovnou ještě zmenšíme šířku mezery, aby sloupce vypadaly lépe. 

V tuto chvíli máme ale sloupce s plánem vepředu a překrývají sloupce se skutečnou tržbou. Musíme tedy změnit pořadí sloupců. Klikneme pravým tlačítkem na graf a vybereme Vybrat data. Označíme datovou sadu Skutečnost a pomocí šipky ji posuneme pod datovou sadu Plán. Potvrdíme a tím se pořadí sloupců v grafu přehodí. 

Graf můžeme dále formátovat podle potřeby. Pro legendu uděláme stejný trik jako u předchozího grafu. Změníme nadpis grafu na Skutečnost vs Plán a do nadpisu vložíme symboly z karty Vložení. Tentokrát vybereme dva sloupce. Jeden sloupec necháme před slovem skutečnost a necháme ho v tmavé barvě a druhý vyjmeme a vložíme h za slovo Plán. Sloupec označíme a změníme u něho barevnou výplň na stejnou jako je barva sloupce v grafu.

Druhý graf, který zobrazuje rozdíl mezi skutečností a plánem je hotový.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *