10 excel(entních) důvodů, proč mít předplatné Microsoft 365

V dnešním videu se podíváme na 10 excelentních důvodů, proč mít předplatné od Microsoft 365. Jedná se o předplatné, které nahrazuje statické licence, jejichž používání je v Čechách stále velmi oblíbené. Rozdíl oproti předplatnému je u licence v tom, že licenci si zakoupíte jednou, jednorázovou platbou, nainstalujete ji a používáte ji dokud si nerozhodnete pořídit si novější. Nástroje a funkce jsou v zakoupené licenci poplatné době, ve které jste si ji zakoupili a nedochází k jejímu aktualizování o nejnovější nástroje a funkce. U předplatného Microsoft naproti tomu platíte předplatné každý měsíc a za to dostáváte nejnovější Excel, který obsahuje nejmodernější funkce a nástroje z excelové laboratoře. A jelikož pokrok nezastavíme, tak se dnes podíváme na hlavní důvody, proč začít používat předplatné Microsoft 365.   

1. Nové dynamické funkce a pole

Hlavním důvodem, proč používat Excel v rámci předplatného Microsoft 365 je to, že je tato verze Excelu neustále rozvíjená. Nový výpočetní systém, který tento Excel obsahuje dovoluje pracovat s dynamickými poli a funkcemi, které doslova způsobily revoluci v Excelu. Dříve platilo, že funkce zadaná v jedné buňce vrátila výsledek do jedné buňky. Pokud jsme chtěli funkci ve více buňkách, museli jsme funkci přetáhnout se správně zafixovaný mi buňkami ve vzorci. Případně jsme mohli použít maticových zápisů, to ale vyžadovalo jisté pokročilé znalosti a potvrzování funkcí pomocí kláves CSE. Tomu je konec, alespoň pro ty, kteří používají Excel 365. V nových Excelech stačí napsat rovná se, použít funkci, kterou chcete, označit více buněk najednou a funkce se sama po potvrzení klávesou ENTER rozlije do okolních buněk, a to bez potřeby fixace. 

Kromě toho, že tato verze Excelu obsahuje nová dynamická pole, tak jsou do této verze Excelu neustále přidávány nové funkce. A mnohdy se jedná o funkce, na které uživatelé Excelu čekali roky. Věci jako generování jedinečného listu hodnot ze seznamu s duplicitami, funkce na filtrování hodnot dle logických podmínek, jednoduchá funkce na rozdělování textových hodnot podle oddělovače nebo třeba nová funkce, která spojí několik tabulek dohromady. Tým Excelu jen v posledních dvou letech přidal do Excelu 365 přes 15 nových funkcí, které vám změní život a způsob, jakým pracujete v Excelu.

Pokud vás Excel 365 zaujal a rádi byste se naučili využívat naplno potenciál nového Excelu, tak na Akademii Excelu spouštíme nový online kurz Excel 365 Masterclass, který je celý zaměřený na zefektivnění práce v Excelu pomocí nových dynamických polí a dynamických funkcí. 

2. Nové typy grafů

V posledních několika letech došlo k rozšíření nabídky excelových grafů. Některé typy grafů jako stromová mapa, histogram nebo vodopádový graf byly promítnuté do licencí Microsoft 2019 a 2021. Nicméně grafy v podobě Map jsou stále dostupné jen pro uživatele Microsoft 365. Stejně jako jiné grafy, které budou do Excelu vývojářským týmem do Excelu v budoucnu přidané.

3. Vyhledávací rozbalovací seznam

Kromě dynamických polí a excelových funkcí, vylepšuje tým v Microsoftu i nástroje, se kterými v Excelu pracujeme. Jedním z takových vylepšení je vyhledávací rozbalovací seznam. Na Akademii Excelu patří video na téma, jak vytvořit vyhledávací rozbalovací seznam k jedněm z nejoblíbenějších. Bohužel k řešení vede několik mezikroků a řešení i tak není 100 %, naskytne se totiž problém, pokud takový vyhledávací seznam chcete na více řádcích. Excel v rámci Microsoft 365 představil vyhledávání v rozbalovacím seznamu jako jednu ze základních vlastností, takže je teď automaticky každý seznam vyhledávací.

4. Klávesové zkratky – nová pro Vložení jako hodnoty

Každý zná klávesové zkratky pro kopírování CTRL+C a vložení CTRL+V, dokonce existuje i klávesová kombinace CTRL+X pro vyjmutí hodnot. Nikdy ale neexistovala přímo zkratka na vložení jako hodnoty. Pokud jsme chtěli hodnoty vložit jen jako hodnoty, museli jsme hodnoty zkopírovat a pomocí pravého tlačítka myši vybrat Vložit jako hodnoty. To skončilo. V novém Excelu zkratka pro vložení jako hodnoty již je. Zkopírujeme hodnoty pomocí CTRL+C, a pokud ji budeme chtít vedle vložit jen jako hodnoty, tak použijeme novou klávesovou kombinaci CTRL+SHIFT+V. A máme hodnoty vložené jen jako prosté hodnoty.

5. Zobrazení výsledku místo F9

Když se chcete podívat na výsledek funkce ještě předtím než ji potvrdíte klávesou ENTER, tak se k tomu používá klávesa F9. Označí se vzorec nebo kus vzorce v příkazovém řádku a zmáčkne se klávesa F9, která ukáže, co je výsledkem vybrané funkce. V nových Excelech můžete na klávesu F9 zapomenout. V nových Excelech stačí jen označit funkci a výsledek se zobrazí automaticky nad označených vzorcem.

6. Vyhledávací lišta v nabídce

V nových Excelech do nabídky pravého tlačítka rovněž přibyla vyhledávací lišta. Klikneme pravým tlačítkem myši a nahoře v nabídce je nová vyhledávací lišta, do které můžeme napsat co hledáme a v nabídce se nám rozvinou možnosti. Umožňuje to tak rychlejší vyhledávání toho, co potřebujeme.

7. Navigační panel

Do Excelu přibyla na záložce Zobrazení možnost otevření navigačního panelu. Tento nástroj se vám bude hodit zejména tehdy, když máte v Excelu spoustu listů. Tak jako to máme v ukázce. V excelu máme několik listů. Klineme na kartu Zobrazení, kde najdeme novou možnost Navigace. Otevře se nám pravý navigační panel, ve kterém máme zobrazené všechny listy. Každý list můžeme navíc rozkliknout a vidět obsah. Vidíme, tak že na prvním listu máme excelovou tabulku. Pokud na ní klikneme, tak se přepneme na list a rovnou se označí i tabulka. Usnadňuje to tak orientaci i pohyb mezi listy.

8. Datové typy

Jedním ze skvělých nástrojů v Excelu jsou datové typy na záložce Data. Na záložce Data najdou uživatelé Microsoft 365 Datové typy, kde si mohou vybrat například z akciových nebo geografických dat. Ve sloupci máme seznam několika zemí, pod anglickými názvy. Když je označíme a pod datovými typy vybereme zeměpis, tak se názvy zemí stanou datovými typy a máme možnost k nim přidávat všelijaké informace. Třeba výši HDP nebo počet obyvatel nebo třeba hlavní město. S těmito informacemi pak můžeme v Excelu následně počítat. To samé platí pro akcie. Označíme seznam akcií, změníme je na datové typy, po změně i u nich z nabídky vybereme informace, které chceme zobrazit, třeba hodnotu ukazatele P/E nebo výši tržní kapitalizace. 

9. Vložit data z obrázku

Nedávno jsme si na Akademii Excelu ukazovali, jak pomocí aplikace Microsoft nahrát data z obrázku do Excelu. Stejnou možnost mají i uživatelé Microsoft 365. Na kartě Data pod Načíst a transformovat je kromě standardních možností jako import z Excelu, PDF nebo jiných připojení i nová možnost Nahrát z obrázku. V počítači máme obrázek zemí a jejich HDP. Nechce se nám to ale opisovat, takže to do Excelu naimportujeme. Na kartě Data vybereme Nahrát z obrázku a vybereme obrázek v počítači. V pravém panelu začne načítání dat z obrázku, když se data načtou, tak vložení potvrdíme. Data se nahrají do Excelu. Někdy je potřeba data trochu poupravit, ale v zásadě se data nahrála do Excelu jako tabulka.

10. Výchozí nastavení kontingenční tabulky

K výrazné změně došlo i u kontingenčních tabulek. Až do Excelu v Microsoft 365 platilo, že se kontingenční tabulka vždy zobrazila ve výchozím nastavení vždy stejně a nebyla možnost stanovit si vlastní výchozí rozložení kontingenční tabulky. Teď to již lze. Na kartě Soubor najdeme Možnosti a na záložce Data je hned nahoře možnost upravit výchozí nastavení kontingenční tabulky. Můžeme zde nastavit, jak chceme aby se v základu zobrazovaly souhrny, v jakém rozložení tabulku chceme nebo co se má zobrazovat místo prázdných hodnot. Nastavení uložíme a po uložení se každý kontingenční tabulka již zobrazí dle našeho nastavení. Vytvoříme novou tabulku, stejnou jako předchozí a vidíme, že se již zobrazila ve správném nastavení. A

Tak toto bylo jen několik málo excelových důvodů, proč se vyplatí mít předplatné Microsoft 365. Používáte Microsoft 365 a pokud ne, proč? Dejte nám vědět v komentářích pod videem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

  1. Děkuji za Vánoční soubor. Jelikož jsem byl dva dny bez elektřiny ( Vysočina) dak Vám až v tuto hodinu přeji Šťastné a veselé svátky vánoční s bohatou nadílkou a přání pevné zdraví a další úspěchy v Akademii excelu.

    Svoboda Oldřich

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *