Mapy v Excelu | Excelové grafy

V dnešním videu si ukážeme, jak v Excelu vytvářet grafy v podobě map. Jedná se o skvělý způsob, jak můžete netradičně a velmi názorně zobrazit geografická data, ať už se jedná o data států, krajů nebo jiných geografických lokalit. Mapy jsou dostupné ve verzích Excelu od 2019 a samozřejmě pro předplatitele Office 365.

Excelový soubor ke stažení

Mapy v Excelu

V prvním příkladu máme v tabulce prodejní data z nejrůznějších států světa. Může se například jednat o přehled tržeb, které společnost generuje v jednotlivých zemích světa. Naším úkolem je zobrazit tržby v grafu. Kromě standardního sloupcového grafu můžeme ale pro tento příklad použít i zobrazení v mapě.

Když chceme zobrazit data v mapě, tak vždy musíme uvést, co nejpřesnější údaje o poloze jako je stát, kraj nebo PSČ. Občas je dokonce potřeba použít kombinaci geografických údajů, aby graf mapy správně zobrazil požadovaná data. V tomto případě nám postačí názvy států světa.  V prvním sloupci máme uvedené názvy zemí a ve druhém sloupci máme data. Pro vytvoření grafu stačí data v tabulce označit a na kartě Vložení v sekci grafy najdeme Mapy.

Mapy v Excelu 1

Do Excelu se vloží mapa světa, mapu přesuneme a trochu ji zvětšíme. V mapě máme státy z tabulky vyznačené modrou barvou, ostatní státy světa jsou světle šedé. Jednotlivé státy z tabulky jsou obarvené podle velikosti tržeb. To vidíme i podle legendy, kde nejtmavší barvou je označený stát s nejvyššími hodnotami a nejsvětlejší barvou je označený stát s nejnižšími hodnotami. 

Stejně jako v každém jiném grafu, se i v tomto grafu objeví název grafu a legenda. Stejně jako ostatní grafy lze i mapy formátovat. V záložce Návrh grafu můžeme třeba změnit celé barevné schéma grafu, stejně tak můžeme změnit styl grafu a vybrat třeba tmavý styl mapy.

Nejsme přitom odkázáni na pouze jedno barevné schéma v mapě. Kromě změny barevných návrhů, máme rovněž možnost změnit barvu u každého státu individuálně. Na každý stát v mapě můžeme dvakrát kliknout myší a změnit jeho barvu. Označíme třeba Austrálii, dvakrát na ni poklepáme myší, aby se zviditelnila a zmáčkneme pravé tlačítko myši a vybereme barevnou výplň. Musíme si ovšem dát pozor na to, že legenda mapy na změnu barvy nereaguje.

Pokud byste chtěli změnit pouze barevnou výplň ostatních zemí, které nemáte v tabulce, tak nejjednodušší způsob, jak to udělat je kliknout na graf, vybrat Formát datové řady a pod záložkou barevná výplň změnit základní barevnou výplň grafu.

V druhém příkladu máme prodejní data, která se vztahují ke k České republice. V prvním sloupci máme uvedený kraj a ve druhém sloupci tržby. Začneme stejně jako v prvním příkladě, a označíme tabulku s daty a na kartě Vložení najdeme Mapy. Do excelového sešitu se vložila mapa České republiky rozdělené dle krajů. Jednotlivé kraje jsou opět barevně odlišené intenzitou barvy. Stejně jako k ostatním grafům i k mapám můžete přidávat popisky dat. Stačí kliknout do grafu a vybrat Přidat popisky dat.

Mapy v Excelu 4

S mapami a určením geografické polohy si někdy musíte trochu pohrát, zvlášť u dat z České republiky. V dalším příkladu bychom rádi v mapovém grafu ukázali jednotlivé pražské čtvrti dle jejich tržeb, které nám generují. Prvním způsobem by mohlo být, že bychom v tabulce měli uvedené názvy pražských městských čtvrtí a vedle hodnoty tržeb. Kdybychom tuto tabulku označili a na kartě Vložení vybrali Mapy, tak se vrátí prázdná mapa se sdělením, že jsme nedodali dostatečná data k tomu, aby mapa rozpoznala geografickou polohu. Názvy pražských čtvrtí nejsou dostatečně přesné pro určení polohy. Graf mapy tedy smažeme a zkusíme to jinak. Mohlo by nás ještě napadnout, přidat do tabulky sloupec s určením města. Před městskou čtvrť přidáme sloupec město, kde na každém řádku bude Praha. Znovu označíme tabulku a na kartě Vložení vybereme Mapy. Ani nový sloupec zdá se nepomohl a mapa pořád není schopná určit přesnou polohu pražských čtvrtí. Graf opět smažeme a zkusíme to jinak.

Pro určení takto přesné polohy je daleko lepší používat PSČ kódy. A nejen to, vždy je lepší pro určení správné polohy uvést i konkrétní stát, v tomto případě tedy Českou republiku. Zkusíme tedy k vybraným čtvrtím nejprve přiřadit PSČ kódy. Do tabulky přidáme sloupec s určením státu a přidáme ještě sloupec s PSČ, do kterého vyhledáme PSČ. Jednotlivá PSČ máme stažená na samostatném listu a PSČ vyhledáme pomocí vyhledávacích funkcí INDEX & POZVYHLEDAT. Napíšeme funkci INDEX, kde označíme vyhledávané kódy na vlastním listu. Funkci chceme stahovat dolů, takže kódy zafixujeme klávesou F4, jak pro řádky, tak sloupce. Následuje funkce POZVYHLEDAT, kde označíme nejprve co hledáme, což je první městská čtvrť, a následuje oblast, kde tyto čtvrti vyhledáváme, takže seznam čtvrtí na samostatném listu, opět pevně zafixovaný a hledáme přesnou shodu, takže nulu. Ukončíme závorky a funkce potvrdíme.  A stáhneme je dolů pro všechny řádky. Vyhledávací funkce správně přiřadili PSČ. Teď označíme část tabulky od státu až po hodnoty, budeme mít tedy označené sloupce stát, PSČ a hodnotu. Na kartě Vložení najdeme Mapy a vloží se mapa pražských čtvrtí, kde jsou barevně odlišené vybrané městské části.

Stejně tak bychom mohli vykreslit celou Prahu. V dalším příkladu máme všechny pražské čtvrti s hodnotami a před PSČ kódy máme uvedený opět sloupec se státem. Opět označíme celou tabulku a na kartě Vložení najdeme Mapy. Do Excelu se vloží mapa pražských čtvrtí obarvená dle velikosti jednotlivých tržeb.

Mapy v Excelu 7

Poslední, co si ukážeme je, že grafy map můžete spojit i s datovými typy, které jsou dostupné předplatitelům Office 365. V dalším příkladu máme několik krajských měst v České republice a vedle jejich hodnoty. Pokud bychom tuto tabulku označili a pokusili se vložit graf mapy, tak by se opět vložila prázdná nebo neúplná mapa a s tím, že nemáme pro vykreslení dostatečná data. Pokud máme přístup k datovým typům, tak je můžeme využít. Mapu smažeme a označíme města a na kartě Data najdeme datové typy a vybereme Zeměpis. Tím se k městům přiřadí správné datové geografické údaje a teď když označíme tabulku a vložíme mapu, tak se města již na mapě správně označí.    

Tak toto byl jednoduchý způsob, jak můžete oživit prezentaci geografických dat v Excelu pomocí mapových grafů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *