Jak převést obrázek do Excelu nebo Wordu | Excelové triky

V dnešním videu si ukážeme trik, jak obrázek excelové tabulky dostat rychle do skutečné aplikace Excel, a to bez jejího opisování. Možná se vám to někdy stalo. Dostali se k vám tištěné dokumenty s daty, které jste měli analyzovat v Excelu, bohužel ale neexistovaly v online podobě. V takovém případě většinou nezbývá nic jiného než přeťukat čísla do tabulky do Excelu. Tedy až do dnes. Dnes vám ukáži trik, kterým obrázek tabulky dostanete do Excelu během několika minut. A funguje to i na text do Wordu.

Jak převést obrázek do Excelu nebo Wordu

Trik s obrázky si ukážeme na několika příkladech. V prvním příkladu máme v tištěné podobě jednoduchou tabulku s vývojem tržeb jednotlivých produktů. Tato data potřebujeme dostat do aplikace Excel, jelikož s nimi dále potřebujeme počítat. Nechce se nám ale data opisovat.

Všechno, co potřebujeme je telefon a mobilní aplikace Office, která je dostupná pro všechny Androidy a Iphony zdarma. Mobilní aplikaci Office si můžete stáhnout přes Apple store nebo Obchod Google Play.  

Když máme aplikaci Office nainstalovanou, tak ji otevřeme. Máme dvě možnosti, jak obrázek do Excelu naskenovat. První možností je, že klikneme dole v aplikaci Office na Aplikace, kde vybereme Skenovat. V nabídce vybereme Obrázek do tabulky. Otevře se fotoaparát, pomocí kterého tabulku vyfotíme. Abychom Excelu usnadnili práci, tak je vždy lepší vyfotit tabulku z co největší blízkosti a rovněž naplocho, neměli bychom tabulku fotit pod úhlem, jelikož pak může mít aplikace problém rozpoznat obsah tabulky.

Vyfotíme tabulku. Tabulka se vyfotila a my máme možnost pomocí těchto okrajů přesně označit rozsah tabulky nebo dat, která chceme do Excelu nakopírovat. Zkontrolujeme, případně upravíme okraje a výběr potvrdíme. Aplikace začne zpracovávat tabulku a po chvilce nám ukáže náhled dat, které se aplikaci podařilo extrahovat. Jak vidíme, tak aplikace odvedla celkem slušnou práci. Pokud jsme s výsledkem spokojení, tak máme dvě možnosti. Můžeme data pouze zkopírovat a vložit je třeba do emailu nebo tak kam potřebujeme a nebo máme možnost uložit naskenovaná data přímo do Excelu. Zvolíme možnost vložit data přímo do Excelu, takže vybereme v nabídce Otevřít. Aplikace nám říká, že několik položek potřebuje kontrolu. Pokud chceme položky zkontrolovat, tak vybereme Zkontrolovat vše. Aplikace nám v tomto případě ukáže potenciálně problémové položky. Lepší je ovšem kontrolovat tabulku přímo v Excelu, proto vybereme Přesto otevřít. V mobilu se otevře aplikace Excelu, do které se tabulka nahrála. Teď máte možnost Excel uložit a poslat si ho třeba na email.

Druhou možností, jak můžete obrázek nahrát do Excelu je přímo přes Aplikaci Excelu. Tuto aplikaci si buď můžete samostatné stáhnout a nebo ji otevřete přes Office aplikaci. Otevřeme aplikaci Office a vybereme Vytvořit. Z nabídky vybereme Excel a prázdný sešit nebo rovnou můžeme vybrat skenovat. My otevřeme aplikaci Excel pro mobil. V levém dolním rohu rozklikneme záložku a mezi ikonami se objeví možnost skenovat. Opět se spustí fotoaparát a Naskenujeme tabulku, počkáme až ji aplikace zpracuje a opět ji jen otevřeme v Excelu a buď můžeme s tabulkou dále pracovat a nebo i uložit a poslat si ji třeba na email.

Aplikace skenu může mít někdy problém s českým jazykem, speciálně s písmeny s háčky a čárkami. V takovém případě je pak potřeba trochu následné úpravy v Excelu. Tak je tomu třeba v dalším příkladu. Máme tu samou tabulku, jen za čísly máme zkratku pro české koruny. Tabulku chceme opět naskenovat do Excelu. Otevřeme aplikaci Office. Vybereme Aplikace a Skenovat a Obrázek do tabulky. Vyfotíme tabulku a počkáme až aplikace tabulku zpracuje. Jak vidíme v náhledu, tak v tomto případě si aplikace ne zcela poradila s písmenem č v českých korunách. Otevřeme sken v Excelu a vidíme, že tato tabulka by potřebovala ještě pár následných úprav. Chybné znaky bychom přímo v Excelu v následných úpravách odstranili buď pomocí Power Query a nebo pomocí funkce Najít a nahradit.

Sken si poradí i se strukturovanou tabulkou, jediné, co platí je, že byste tabulky vždy měli fotit svisle a na dobrém světle, co nejvíce naplocho. Z nějakého důvodu, pokud tabulku vyfotíte vodorovně, tak skener velmi často vrací nesprávné výsledky. I tak je ovšem někdy potřeba trochu více finálních úprav u naskenovaných tabulek. V dalším příkladu máme tabulku, která je více strukturovaná a není orámovaná. Otevřeme aplikaci Office, vybereme Skenovat a skenovat z obrázku do tabulky. Vyfotíme tabulku a necháme aplikaci zpracovat obrázek. V náhledu vidíme výsledek. Tabulka se nenaskenovala úplně špatně, čísla jsou správně, dokonce tentokrát skener rozpoznal i české koruny. Jediné, s čím si v Excelu budeme muset pohrát jsou rozházené sloupce a záhlaví.

Ten samý trik funguje i na text. V tištěné podobě máme text, který potřebujeme dostat do Wordu. Otevřeme aplikaci Office a vybereme Aplikace, kde vybereme Skenovat. Tentokrát vybereme Obrázek do textu. Znovu se otevře fotoaparát a vyfotíme text. Pomocí okrajů vybereme text a potvrdíme výběr. Počkáme než aplikace text zpracuje a ukáže nám náhled textu. V nabídce nahoře máme možnost upřesnit v jakém jazyce je text napsaný. Text se z obrázku naskenoval bez chyby a my ho teď můžeme buď zkopírovat a vložit kam potřebujeme nebo ho můžeme sdílet.

Druhou možností je naskenovat text přímo do aplikace Word. V aplikaci Office bychom vybrali Vytvořit a vybrali bychom Word. Vybereme skenovat text, čímž se otevře fotoaparát. Vyfotíme text, upravíme okraje textu a když jsme hotovi, tak vybereme Další. Text se naskenuje a můžeme vybrat Uložit. Počkáme než se text převede do Wordu a následně se otevře wordový dokument. Nahoře vidíme převedený text a dole obrázek, který můžeme klidně smazat. Word si teď můžeme uložit a pracovat s ním dle potřeby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *