Jak vyhledávat obrázky v Excelu | Excelové triky pro přehledy

V dnešním videu si ukážeme jednoduchou techniku, jak v Excelu můžete vyhledávat obrázky. Tato vyhledávací technika se vám může hodit pro nejrůznější dashboardy a přehledy, kde kromě hodnot vyhledáte například i obrázek produktu, zaměstnanců nebo zboží. V dnešním videu použijeme pro vyhledávání v Excelu obrázky log fotbalových klubů.

Další videa o vyhledávání v excelu:

Triky s vyhledávací funkcí SVYHLEDAT (VLOOKUP)

Jak v Excelu vyhledávat třemi směry

Vyhledávání v Excelu do kříže

Jak vyhledávat ve více tabulkách

Vyhledávací funkce INDEX & POZVYHLEDAT (INDEX & MATCH)

Vyhledávání v Excelu s duplicitami pomocí funkce SVYHLEDAT (VLOOKUP)

Vyhledávání v Excelu s duplicitami 

Vyhledávání v Excelu, když funkce SVYHLEDAT (VLOOKUP) nefunguje

10 důvodů, proč funkce SVYHLEDAT (VLOOKUP) nefunguje

Excelový soubor ke stažení

Jak vyhledávat obrázky v Excelu

Řekněme, že tvoříme přehled s fotbalovými statistikami a rádi bychom, aby se na přehledu vedle statistiky fotbalového klubu zobrazilo i logo vybraného klubu a skóre. Základem triku je tabulka, ve které máme v jednom sloupci uvedený název fotbalového klubu, ve druhém sloupci máme logo příslušného klubu a ve třetím máme skóre klubu. Loga klubů jsme do Excelu vložili jako obrázky. Na co si musíte dát pozor je, že každý obrázek musí sedět ve vlastní buňce, proto jsou příslušné buňky zvětšené a roztažené, tak, aby každé logo sedělo ve své vlastní buňce.

Jak vyhledávat obrázky v Excelu 1
Obrázek č.1 Zdrojová tabulka s logy

Vedle tabulky si nejprve vytvoříme rozbalovací seznam, ve kterém budu vybírat fotbalový klub. Klikneme do buňky, kde chceme mít rozbalovací seznam (F3) a na kartě Data vybereme Ověření dat a zde v rozbalovacím seznamu vybereme Seznam. Jako zdroj označíme seznam fotbalových klubů v tabulce (A4:A9). Potvrdíme a do buňky se vložil jednoduchý rozbalovací seznam.

Jak vyhledávat obrázky v Excelu 2
Obrázek č.2 Rozbalovací seznam ze seznamu fotbalových klubů

Nejprve chceme, aby se vedle vybraného fotbalového klubu zobrazilo skóre z tabulky. Skóre vyhledáme pomocí vyhledávací funkce SVYHLEDAT (VLOOKUP). V buňce G3 začneme s funkcí SVYHLEDAT. Hledáme fotbalový klub z rozbalovacího seznamu (F3), hledáme ho ve zdrojové tabulce (A4:C9) a odpověď se nachází ve třetím sloupci tabulky a nakonec hledáme přesnou shodu, takže nulu. Funkci potvrdíme a vrátilo se skóre fotbalového klubu.

Jak vyhledávat obrázky v Excelu 3
Obrázek č.3 Vyhledávací funkce SVYHLEDAT pro vyhledání skóre

Do buňky někam pod rozbalovací seznam chceme, aby se po výběru klubu zobrazilo příslušné logo. K vyhledání loga použijeme vyhledávací kombinaci funkcí INDEX & POZVYHLEDAT. Někde mimo (G4) si funkci napíšeme, začneme s funkcí INDEX, kde nejprve označíme sloupec, ze kterého chceme vrátit hodnoty ($B$4:$B$9), v tomto případě se jedná o sloupec s logy. Následuje funkce POZVYHLEDAT (MATCH), kde označíme, co hledáme, tedy fotbalový klub z rozbalovacího seznamu ($F$3). Následuje sloupec hodnot, kde tuto hodnotu hledáme, tedy sloupec s kluby ve zdrojové tabulce ($A$4:$A$9) a hledáme přesnou shodu, takže nulu. Ukončíme závorky u funkcí a potvrdíme. 

Vrátila se nula. A to proto, že tuto funkci musíme pro vyhledání obrázku použít ve správci názvů.

Jak vyhledávat obrázky v Excelu 4
Obrázek č.4 Vyhledávací funkce INDEX & POZVYHLEDAT

Začneme tím, že do buňky F5 vložíme jakékoliv logo. Následně zkopírujeme tuto vyhledávací funkci INDEX & POZVYHLEDAT z buňky G4, označíme logo a na kartě Vzorce vybereme Správce názvů. Zde vybereme nový název. Jako název napíšeme třeba Obrázek. A do pole Odkaz na vložíme zkopírovanou vyhledávací funkci. Potvrdíme a zavřeme správce názvů.

Obrázek č.5 Vložení funkce INDEX & POZVYHLEDAT do Správce názvů

Teď se vrátíme k logu v buňce F5 a opět ho označíme. Když máme logo označené, tak do příkazového řádku napíšeme rovná se a vyhledáme název ze správce názvů. Funkci jsme nazvali jako Obrázek, takže rovná se a Obrázek. Funkci potvrdíme a teď máme obrázek propojený s vyhledávací funkcí. Teď když vybereme jiný klub v rozbalovacím seznamu, tak se změní i logo.

Jak vyhledávat obrázky v Excelu 6
Obrázek č.6 Napojení loga na název ze správce názvů

To je celé. Takto jednoduše můžete v Excelu vyhledávat obrázky log, produktů, zboží a čehokoliv jiného. Máte jiný trik v Excelu, jak vyhledávat obrázky? Podělte se s námi o něj v komentářích pod videem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *