Jak zobrazit měsíce jako text v kontingenční tabulce | Měsíce z číslice na text

Pokud pracujete s kontingenčními tabulkami, kde se vám ve zdrojových datech vyskytují datumy, tak jste se určitě setkali s následujícím jevem, kterým je to, že se měsíce zobrazují v kontingenční tabulce jako číslice a nikoliv jako text. Pokud chcete vědět, jak tento problém vyřešit, tak přesně pro vás je určené toto video. V dnešním videu si totiž ukážeme, jak to změnit, a jak v kontingenční tabulce zobrazovat správné názvy měsíců místo číslic.

Excelový soubor ke stažení

Jak zobrazit měsíce jako text v kontingenční tabulce

Na ukázku zde máme velmi malou tabulku dat (A1:D32), kde máme pouze datumy, produkty a tržby. Datumy máme ve zdrojové tabulce ve formátu klasického krátkého datumu. Pokud ze zdrojových dat nejprve vytvoříme kontingenční tabulku, ve které vložíme na řádky datumy, do sloupců produkty a do hodnot tržby, tak se datumy zobrazí ve formátu římských číslic a nikoliv jako text. My bychom ale chtěli docílit toho, že se měsíce v kontingenční tabulce zobrazí s názvy měsíců, tak jak to vidíme na Obrázku č.1. 

Obrázek č.1 Jak zobrazit měsíce v kontingenční tabulce jako text místo číslic

Kontingenční tabulku vytvoříme tak, že klikneme do zdrojové tabulky dat a na kartě Vložení vybereme Kontingenční tabulka. V poli zdroj označíme zdrojovou tabulku a jako umístění vybereme stejný list v Excelu, a vložíme kontingenční tabulku vedle zdrojové tabulky. Na řádky kontingenční tabulky vložíme Datum, do sloupců Produkty a do pole hodnot Tržby. Kontingenční tabulka se zobrazí se seskupenými datumovými hodnotami tak, jak vidíme na Obrázku č.2. 

Pokud se budete snažit zdrojová data jakkoliv formátovat, s cílem zobrazit měsíce textem, tak vám to nepomůže, jelikož jakékoliv formátování zdrojové tabulky se nepropisuje do kontingenční tabulky. Jediný způsob, jak do kontingenční tabulky dostanete názvy měsíců je ten, že upravíte zdrojovou tabulku.

Jak zobrazit měsíce jako text v kontingenční tabulce 2
Obrázek č.2 Vytvoření kontingenční tabulky

Vrátíme se tedy ke zdrojové tabulce a přidáme do ní nový sloupec, který nazveme třeba Měsíce. V první buňce použijeme jednoduchou textovou funkci HODNOTA.NA.TEXT, která umí z datumové hodnoty dostat název měsíce. V anglické verzi Excelu se jedná o funkci TEXT. Napíšeme tedy funkci HODNOTA.NA.TEXT, kde jako hodnotu označíme první buňku s datumem (A2) a jako formát použijeme standardizovaný formát pro slovní zobrazení měsíce, tedy „mmmm“. Ukončíme závorku a funkci potvrdíme. V první buňce se z datumu vrátilo správné textové označení měsíce. Když máme jistotu, že funkce funguje, tak ji pošleme dolů pro ostatní řádky.  

Jak zobrazit měsíce jako text v kontingenční tabulce 1
Obrázek č.3 Vložení funkce HODNOTA.NA.TEXT do zdrojové tabulky

Teď musíme tento nový sloupec Měsíce dostat do polí kontingenční tabulky. Jak vidíte, tak se pole ani kontingenční tabulka sama od sebe neaktualizuje. Když klikneme do kontingenční tabulky a vybereme Obnovit, tak se nový sloupec do polí nenačte. A je to proto, protože jsme neaktualizovali zdroj kontingenční tabulky. Jelikož nemáme zdrojovou tabulku ve formátu oficiální excelové tabulky, tak musíme, proto aby se nový sloupec propsal do polí kontingenční tabulky, kliknout do kontingenční tabulky a upravit nejprve její zdroj, jelikož jsme to zdrojové tabulky přidali nový sloupec.

Klikneme tedy do kontingenční tabulky a na kartě Analýza kontingenční tabulky vybereme Změnit zdroj dat. V poli zdroj aktualizujeme rozsah tabulky. Potvrdíme a sloupec s měsícem se objevil mezi poli ve výběru. 

Obrázek č.4 Aktualizace zdroje kontingenční tabulky

Teď stačí změnit pole v řádcích z datumů na nově vytvořený sloupec Měsíce. Roky na řádcích můžeme nechat, aby se měsíce nesmyslně nesčítaly dohromady. A najednou máme měsíce v kontingenční tabulce slovy a nikoliv číslicemi.

Obrázek č.5 Vytvoření kontingenční tabulky s měsíci jako text

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *