Datové typy v Excelu | Jak pracovat s datovými typy | Office 365

Datové typy v Excelu vám dovolí během sekund stahovat data do Excelu, které byste jinak hodiny složitě vyhledávali a přepisovali do Excelu. Každý z nás to zažil, když tvořil databázi nebo zdrojové tabulky dat. Dle seznamu jsme vyhledávali informace na Googlu nebo Wikipedii a odpovědi přepisovali do tabulek, abychom z nich potom mohli udělat analýzu. Tak toto končí! Alespoň pro některé z vás. Pro předplatitele služby Office 365 má totiž Excel skvělou funkci, která se jmenuje Datové typy. Datové typy v Excelu vám dovolí stahovat neskutečné množství informací do Excelu, a to na jedno kliknutí.

Excelový soubor ke stažení:

Datové typy v Excelu

Datové typy v Excelu jsou speciálním formátem dat, kterému se v angličtině říká rich data. V překladu tedy něco jako bohatá data. A to bohatá data na informace.

Datové typy v Excelu najdete na záložce Data, pod záložkou Datové typy. Zde můžete rozkliknout spodní šipku a rozbalí se vám celá škála datových typů. Datové typy v Excelu se považují za tzv. propojené datové typy, protože mají připojení k online zdroji. Díky tomuto propojení dokážete do Excelu načíst zajímavé informace, se kterými můžete dále pracovat, a které můžete pravidelně aktualizovat. Data se berou z webových stránek Wolfram nebo Bing, které se pravidelně aktualizují. Akciová data a data o měnových kurzech zase poskytuje společnost Refinitiv, která stojí za terminály Reuters. Zatímco akciová data a měnová data se díky propojení s Reuters aktualizují zhruba každých 15 minut, tak ostatní datové typy se aktualizují tehdy, když dojde k aktualizaci na stránce Wolfram. Za pomocí datových typů jsme rovněž nedávno vytvořily Akciové portfolio v podobě dynamického přehledu.

Datové typy v Excelu můžete využívat, pokud:

  • Jste předplatitelem služby Office 365
  • Máte minimálně minimální znalost anglického jazyka, jelikož datové typy pracují s anglickými názvy
Datové typy v Excelu
Obrázek č.1 Datové typy v Excelu

Datové typy v Excelu – jak s nimi pracovat?

Označíme města v tabulce (A5:A12) a na kartě Data vybereme Datové typy a zde vybereme možnost Města. Excel začne pracovat a po chvilce změní anglické názvy měst na datové typy. To, že Excel správně přiřadil Datový typ poznáte podle toho, že se u něho objeví speciální ikona, která signalizuje datový typ (obrázek č.2). Pokud Excel nebyl schopen datový typ přiřadit, tak se u názvu objeví modrý otazník (obrázek č.2). Většinou to znamená, že máte jméno napsáno špatně, s překlepem, neanglicky a nebo že existuje více možností a Excel neví, kterou vybrat. To je případ i zde. U města Londýn, existuje na světě více měst, které se jmenují Londýn, takže musíme Excelu nejdříve říct, který Londýn máme na mysli. Najdeme ten správný a potvrdíme výběr. Takto to provedeme pro všechna města, u kterých se objevil otazník.

Po přiřazen datového typu se vedle každého města objevila ikona datového typu. Když na ikonu kliknete, tak se rozbalí karta s informacemi o daném městě. Pokud budete chtít nějakou z těchto informací přidat do tabulky, tak můžete kliknout symbol Vložit data. Symbol vložit data se objeví i když najedete myší na datový typ. 

Datové typy v Excelu
Obrázek č.2 Datové typy v Excelu - jak s nimi pracovat?

Datové typy Města a Stát

Pro vložení dat označíme pole A5:A12 a klikneme na Vložit data a rozbalí se okno polí, které můžete přidávat do tabulky. V prvním kroku chceme vložit data o počtu obyvatel. Označíme tedy města a klikneme na Vložit data a vybereme City population, což znamená počet obyvatel. Potvrdíme a do buněk se vložil aktuální počet obyvatel u jednotlivých měst.

Datové typy v Excelu
Obrázek č.3 Datové typy v Excelu - jak vybrat datový typ

Stejným stylem můžeme přidávat do tabulky i ostatní pole. Ke každému městu chceme přidat ještě stát. Označíme tedy znovu všechna města, vybereme Vložit pole a zde vybereme Country/Region. 

Někdy se vám v buňce na chvíli může objevit slovo #Busy, což znamená zaneprázdněný. To znamená, že Excel stahuje data a musíme chvíli počkat. Po chvilce se ke každému městu přiřadí správný stát. Všimněte si, že se dokonce i tyto státy rovnou vložily jako samostatné datové typy. Můžeme tedy pokračovat se státy a označit tentokrát státy (C5:C12) a podívat se, jako zajímavou statistiku bychom o nich mohli vložit do Excelu. 

Řekněme, že chceme ke každému státu vložit následující údaje. Nejprve výši HDP. Označíme státy, vybereme Vložit pole a GDP. Následně vložíme Rozlohu státu, kterou najdeme pod záložkou Total area, jako celková rozloha. Ještě by nás zajímala celková velikost populace. Opět označíme státy a vybereme Population. 

S vloženými daty lze normálně v Excelu počítat. Můžeme tak v dalším sloupci spočítat, kolik % obyvatel žije v dané metropoli. Stačí vydělit počet obyvatel metropole celkovým počtem obyvatel. 

Vkládat můžeme i textové informace. V dalším sloupci nás zajímají sousední státy. Označíme tedy státy, Vložit pole a najdeme Bordering countries, což znamená sousední státy. U Austrálie a Japonska se nic nevložilo, ale objevila se chybová hláška #Buňka, to znamená, že pro dané pole není údaj. A zde je to z toho důvodu, že Japonsko ani Austrálie nemají žádné sousední státy. 

Když klikneme do buněk, tak se můžeme podívat, jak datové typy vlastně fungují (obrázek č.4). Vidíme, že v první buňce máme uvedené C5, což je buňka s prvním státem, tečka a název datového pole. Datový typ se do buňky dostane vlastně speciální excelovou funkcí. Funkce je vždy odkaz na buňku, tečka a název datového pole. Tím, že se vlastně jedná o funkci, tak s polem můžeme normálně pracovat, jako kdyby se jednalo o jinou funkci. Můžeme to teď tedy zabalit do funkce IFERROR a specifikovat, co se má stát, pokud výsledkem datové funkce bude chyba, v tomto případě chceme vrátit nic. Potvrdíme a pošleme dolů a chybová hláška #BUŇKA zmizela. 

Datové typy jsou dokonce tak chytré, že umí vrátit i obrázky. Pokud bychom tedy k jednotlivým státům chtěli najít i vlajku, tak stačí státy označit, Vložit pole a najít Flags. Do sloupce Vlajka se vložily obrázky vlajek.

Datové typy v Excelu
Obrázek č.4 Datové typy - funkce

Datový typ Zeměpis

Trochu odlišná data o zemích dostanete, pokud z nich uděláte datový typ Zeměpis. Zatímco u datového typu město a stát získáte přístup k informacím o ekonomice a populaci, tak u datového typu zeměpis získáte informace spíše o geografii, městech, a všeobecnějších informacích. Pro vybrané země tak můžeme přiřadit informace o hlavním městě, průměrné ceně benzínu, oficiálním jazyku a nebo třeba i informace o tom, kolik % z území tvoří lesy.

Datové typy v Excelu
Obrázek č.5 Datové typy Zeměpis

Datový typ Filmy

Pokud vás nebaví zeměpis, ale jste například fandové do filmu, tak budete nadšení z Datového typu Filmy. V další tabulce máme seznam několika filmů a rádi bychom k nim přidali informace o režisérovi, datum, kdy byl film uvedený do kin, a informace o tom, kolik stálo film natočit a kolik celosvětově vydělal peněz. Označíme tedy filmy, klikneme na Vložit data a nejprve vybereme režiséra, následně datum uvedení a nakonec najdeme informace o nákladech a výdělcích. 

Datové typy v Excelu
Obrázek č.6 Datové typy Filmy

Datový typ Jídlo

Naprostou peckou je potom Datový typ Jídlo, zejména pro ty, kteří si sledují svůj jídelníček a tvoří si různé statistiky a kalorické tabulky a kalkulačky. Stačí vám do tabulky napsat potravinu, a zvolit si z velké škály informací, které o dané potravině můžete získat. Jako například celkový počet kalorií, obsah tuku, vlákniny nebo bílkovin a obsah jednotlivých prvků a vitamínů.

Datové typy v Excelu
Obrázek č.7 Datové typy Jídlo

Datový typ Počasí

Další datový typ, který je tak trochu skrytý je datový typ počasí. V buňce A41 máme uvedený anglický název v Prahu. Nejprve změníme Prahu na datový typ města. Tentokrát ale neklikáme na pole Vložit data ale rozklikneme přímo kartu u města. Když sjedeme na kartě až dolů, tak máme dole možnost Weather neboli počasí. Potvrdíme a klikneme na Vložit data. Vloží se ikona pro datový typ počasí (B41). Opět na tuto ikonu klikneme a vybereme historie (C41). Vloží se další datový typ, klikneme na historii a vybereme za jak dlouho nás historie počasí zajímá. Řekněme, že nás zajímá měsíční vývoj počasí. Vybereme tedy měsíčně a do tabulky se vloží 12 měsíců (D41:D52). Můžeme tyto měsíce označit a vybrat, které informace o počasí nás zajímají, třeba maximální průměrná teplota, minimální teplota v tomto měsíci a řekněme průměrná teplota.   

Datové typy v Excelu
Obrázek č.8 Datové typy Počasí

Datových typů je v Excelu obrovské množství, můžete si vybrat datové typy o známých osobnostech, hudbě, aktivitách, vesmíru, ale i třeba informace o józe. Je jen na vás kolik datových typů prozkoumáte. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

3 komentáře

  1. Celou sekci Wolfram z Datových typů nám v Office 365 sebrali.
    Dá se nějak do Excelu doplnit? Třeba formou doplňků?
    Milan

    1. V české verzi Excelu 365 se “Datové typy” na kartě Data přestaly zobrazovat (v desktopové verzi i online).
      Tato možnost totiž byla odstraněna v aktualizaci z 1. února 2023.

      V současné době neexistuje způsob, jak vrátit kartu “Datové typy” do Excelu 365 v češtině.
      Jedině použít anglickou verzi Excelu – v té je možnost “Zobrazit kartu Datové typy” stále k dispozici v menu Možnosti.

    2. V české verzi Excelu 365 se “Datové typy” na kartě Data přestaly zobrazovat (v desktopové verzi i online).
      Tato možnost totiž byla odstraněna v aktualizaci z 1. února 2023.
      Jedině použít anglickou verzi Excelu.
      Stačí v menu Možnosti -> Jazyky doinstalovat Angličtinu USA. A pak si přepnout menu do angličtiny a datové typy se zobrazí.
      V češtině to zobrazit nelze. Pouze aktualizovat data již existujících polí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *