Jak vytvořit sloupcový skupinový skládaný graf? Graf, který neexistuje!

V dnešním videu bych Vám ráda ukázala, jak vytvořit sloupcový skupinový skládaný graf v Excelu. Jedná se o graf, který v Excelu přímo nenajdete. Oficiálně totiž sloupcový skupinový skládaný graf neexistuje. V nabídce grafů máte totiž buď jen skupinový sloupcový graf nebo skládaný sloupcový graf. Kombinace těchto dvou grafů se vám přitom může hodit mnohem častěji než si myslíte, a to například při srovnání několika společností, středisek nebo i plnění plánu.

Excelový soubor ke stažení

Sloupcový skupinový skládaný graf 

Tvorbu tohoto hybridního grafu si ukážeme na prodejních datech tří poboček jedné společnosti. Máme prodejní středisko v Praze, Brně a v Olomouci. Tato tři střediska prodávají dva produkty, a to kola nebo koloběžky. V tabulce máme uvedené počty prodejů kol a koloběžek pro jednotlivá střediska ve čtyřech kvartálech. Rádi bychom tato střediska porovnali vedle sebe, abychom lépe viděli, kdo v kterém kvartálu prodal nejvíce kol nebo koloběžek.

V Excelu máme pro prezentaci těchto dat na výběr ze dvou typů grafů, a to klasický skupinový sloupcový graf, který nám data zobrazí podle středisek a produktů. Na grafu vidíme jednotlivá střediska, přičemž prodeje jsou seskupené podle produktů. Z tohoto grafu není srovnání jednotlivých středisek na první pohled patrné a zároveň zde máme produkty zvlášť. Druhou variantou je použít sloupcový skládaný graf. V takovém případě se data ovšem seskupí za jednotlivé kvartály a produkty, což rovněž může být matoucí a náročné na orientaci a srovnání.

4

Mnohem lepší by bylo zobrazit srovnání poboček takto:

Sloupcový skupinový skládaný graf 4

Začneme tím, že musíme změnit strukturu dat. Do řádků si nejprve pod sebe zkopírujeme střediska. Máme celkem tři střediska, a to v Praze, Brně a v Olomouci. Pro každé středisko chceme zobrazit data za dotyčný kvartál, přičemž kvartály máme čtyři. Nakopírujeme tedy střediska celkem čtyřikrát pod sebe. První tři střediska jsou pro první kvartál, další tři pro druhý kvartál a tak dále. Do hlavičky ve sloupcích dáme naopak produkty kolo a koloběžku, a to třikrát vedle sebe. Teď stačí takto  strukturovanou tabulku vyplnit původními daty. Data můžete buď zkopírovat nebo propojit buňky s původní tabulkou. 

Zdrojovou tabulku pro skládaný skupinový graf máme připravená.

Nakonec zbývá označit celou tabulku včetně sloupců s kvartály a vložit sloupcový skládaný graf. Nakonec zbývá graf jen trochu zformátovat. Příslušné datové sady můžeme obarvit stejnou barvou. Pro lepší čitelnost můžeme odstranit vodící čáry, zmenšit mezeru mezi sloupci, nadepsat graf, přidat popisky dat a smazat nadbytečnou legendu grafu.

 

Jak přidat do sloupcového skupinového skládaného grafu mezery?

Stačí bychom mezi kvartální data vložili prázdné řádky. Po přidání prázdných řádků se přidá mezi jednotlivé kvartály mezera, nicméně posune se i popisek dat, takže to vypadá, že nám tam série dat chybí. To vyřešíte tím, že do prázdného řádku, který jste přidali, napíšeme mezeru, tím si Excel bude myslet, že se nejedná o prázdnou datovou sadu a odliší ji.

Sloupcový skupinový skládaný graf se srovnáním prodejů jednotlivých středisek po kvartálech máte hotový. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *