Akciové portfolio v Excelu |Sestavte si vlastní akciový terminál

V dnešním videu si ukážeme, jak využít funkcí v Excelu Office 365 a vytvořit si osobní akciové portfolio. Ze základních údajů vytvoříme plně dynamický přehled, který bude stahovat data o vašich akciích online, a to přímo do Excelu. Vytvoříte si tak vlastní akciový terminál a to zdarma a za pár minut. Při práci na přehledu využíváme nové funkce, které jsou dostupné pouze předplatitelům služby Office 365, ale i pokud tuto službu nemáte, tak vám video poskytne dost užitečných a nových technik, které budete moci využít při práci v Excelu na vašem jiném projektu. Při tvorbě akciového přehledu využijeme zejména funkce UNIQUE, STOCKHISTORY, datové typy a funkce SOUČIN.SKALÁRNÍ a INDEX a POZVYHLEDAT.

Excelový soubor ke stažení

Akciové portfolio v Excelu

Pokud nejste předplatitelem služby Office 365, tak některé funkce nebudete moci využít, nicméně i přesto obsahuje toto video spoustu zajímavých technik, které využijete i při jiných projektech a tvorbě excelových přehledů. 

Dnešní přehled akcií je rozdělený do 3 částí. Levý svislý pás zobrazuje souhrnné informace o akciovém portfoliu. Horní tabulková část je základní přehled informací o držených akciích. Spodní část přehledu je grafová a obsahuje koláčový, sloupcový a spojnicový graf. Koláčový graf je ovládaný rozbalovacím seznamem, díky kterému můžete interaktivně měnit, který graf si zobrazíte.

Druhý graf je jednoduchý pruhový graf, který ukazuje tržní hodnotu našeho portfolia.

Poslední spojnicový graf zobrazuje pětiletý vývoj ceny akcie. Aby byl graf zajímavější, tak byla do něho přidána ještě svislá čára, která zobrazuje den, kdy byla daná akcie nakoupená. Lépe a názorně tak vidíme, jak si akcie vede od doby nákupu. Stejně jako koláčový graf je i tento graf ovládaný rozbalovacím seznamem.

Akciové portfolio v Excelu
Obrázek č.1 Hotový akciový přehled

Příprava zdrojových dat

Na listu Data jsou zdrojová data o akciovém portfoliu, a to datum nákupu, název akcie, cena akcie, za kterou byla akcie nakoupena a počet nakoupených akcií. Z těchto velmi základních zdrojových dat postupně vytvoříme osobní a interaktivní přehled akciového portfolia.

List Přehled je list, na kterém budeme postupně tvořit akciový přehled. Na listu Přehled je naformátovaná šířka sloupců, nadepsané sloupce a řádky a nastavené tmavé pozadí, včetně bílých čar pro oddělení jednotlivých sekcí. Jelikož budeme tvořit přehled na tmavém pozadí, tak je rovněž na kartě Rozložení stránky nastavené barevné schéma na oranžové, což změnilo paletu barev na odstíny oranžových barev. Pokud se vám tato kombinace nelíbí, tak si zde můžete vybrat paletu podle své chuti nebo si nastavit svou vlastní škálu barev.

Datový typ Akcie

Ve zdrojové tabulce na listu Data máme uvedené názvy akcií, které držíme v portfoliu. Pro předplatitele služby Office 365 má Excel nástroj, který se nazývá Datový typ. Najdeme ho na kartě Data, pod Datovým typem.

Přes datový typ se Excel spojí s online zdrojem, který dokáže stáhnout informace o akciích z 60 různých burz na světě. Tento online přístup poskytuje společnost Refinitiv a data se aktualizují zhruba každých 15 minut. Jsou zde dva základní předpoklady:

  • Jste předplatitelem služby Office 365
  • Máte připojení k internetu
  • Datové typy o akciích jsou dostupné pouze v angličtině, takže se předpokládá alespoň minimální znalost angličtiny

V prvním kroku přípravy dat propojíme akcie s datovým typem. Označíme si tedy názvy akcií a na kartě Data vybereme Datový typ, a vybereme Akcie. Datový typ se po označení akcií bude snažit najít danou akcii. Pokud je Excel schopen přiřadit správný datový typ k akcii, tak se vám prostý název akcie změní na datový typ. Ten poznáte podle toho, že se před názvem akcie objevil symbol pro Datový typ Akcie a název akcie se rovněž změnil na oficiální název včetně burzy, ne které se obchoduje a obchodní zkratky. U akcií, u kterých si Excel není jistý, se vám objeví otazník. Tento otazník se objeví zejména tehdy, pokud se akcie obchoduje na několika burzách a Excel neví, kterou akcii má přiřadit nebo pokud není schopen danou akcii najít.

K nalezení akcie vám slouží panel, který se objeví vpravo. Pokud se například nějaká akcie obchoduje na více burzách, tak zde si můžete vybrat, kterou burzu byste ve vašem přehledu chtěli zobrazit. Tento panel se vám rovněž zobrazí tehdy, pokud Excel nebude moci vaši akcii najít. V takovém případě zkontrolujte, zda máte název akcie správně. Druhou možností je zkusit vyhledat akcii přímo v panelu. 

Když máme symboly datových typů u všech akcií, tak víme, že máme datové typy správně přiřazené.

Akciové portfolio v Excelu
Obrázek č.2 Datový typ Akcie

Po nastavení datových typů se vám po každém otevření vašeho excelového souboru objeví informační Disclaimer, který vás upozorňuje na to, že poskytované informace nejsou určené pro obchodování a poradenství. Tuto hlášku můžete vypnout křížkem.

Pokud si o akcii chcete přečíst více informací, tak si stačí myší najet na akcii, kliknout levým tlačítkem myší a zobrazí se vám karta akcie s dodatečnými informacemi.

Když máte datové typy propojené s online zdrojem, můžete aktualizovat informace v Excelu dvěma způsoby, tím prvním je, že v tabulce akcií kliknete pravým tlačítkem a vyberete Obnovit. Data se vám rovněž aktualizují po každém otevření excelu.

Když máme jednotlivé akcie propojené s datovým typem, tak můžeme do tabulky živě stahovat nejrůznější informace o vybraných akciích. A právě to využijeme při tvorbě akciového přehledu.

Ještě, než přistoupíme k tvorbě přehledu, tak uděláme poslední věc, a to je to, že tabulku s našimi zdrojovými daty změníme na oficiální excelovou tabulku. Klikneme do tabulky, zmáčkneme klávesovou kombinaci CTRL+A, čímž se označí celá tabulka a teď CTRL+T, aby se tabulka změnila na oficiální excelovou tabulku.

Přípravné práce pro akciový přehled jsou hotové.

Hlavní tabulka s přehledem akcií

Prvním sloupcem tabulky je název akcie. V tomto sloupci chceme zobrazit jedinečné akcie, které držíme v portfoliu. V našich zdrojových datech nemáme žádné duplicitní akcie, takže teoreticky bychom mohli jen propojit buňky mezi jednotlivými listy, ale nevýhoda tohoto postupu je v tom, že by takový seznam nebyl dynamický, takže by nezachycoval nově přidané akcie do zdrojové tabulky. Lepším postupem bude tedy využít výhod oficiálních excelových tabulek a nových skvělých funkcí v Office 365. 

Unikátní názvy akcií

Využijeme zde funkci UNIQUE. To je funkce dostupná pro uživatele Office 365, která vám zobrazí pouze unikátní hodnoty. Napíšeme funkci UNIQUE a přepneme se na list Data a označíme celý sloupec excelové tabulky. Klikneme na záhlaví excelové tabulky. To je celé, co funkce UNIQUE potřebuje, pouze hodnoty nebo sloupec, ze kterých by mohla vytvořit jedinečný seznam hodnot. Potvrdíme enter a máme jedinečný list hodnot. Jak vidíte, tak jsem si nechala trochu místa pod tabulkou, a to pro případ, že bychom přidávali nové akcie. Nakonec akcie ještě seřadíme dle abecedy, a to za pomoci další funkce SORT. Klikneme do první buňky a funkci UNIQUE zabalíme do funkce SORT. Funkce UNIQUE nám poslouží jako parametr pole funkce SORT. Další parametry funkce jsou nepovinné, jelikož index řazení je v základu nastavený jako vzestupný, což je to, co chceme, tak můžeme ukončit závorku a potvrdit enter.

=SORT(UNIQUE(Tabulka2[Akcie]))

Odvětví společnosti

Ve druhém sloupci chceme mít uvedené odvětví, tedy odvětví, ve kterém daná společnost působí. Jelikož jsme akcie na listu Data propojili datovým typem, tak zde můžeme poprvé využít možnosti datových funkcí. Hlavní výhoda propojením s datovým typem je to, že dostaneme přístup k údajů online. Napíšeme rovná se, označíme akcii, napíšeme tečku a dostaneme na výběr velké množství informací, které o dané akcii můžeme stáhnout. My potřebujeme odvětví, takže napíšeme tečku a napíšeme Industry, tedy odvětví. Takto se odvětví propojí s akcií. Jelikož jsme označili pouze jednu akcii, tak se nám rovněž vrátilo odvětví pouze pro tuto akcii. Teď bychom museli tento vzorec manuálně poslat dolů. Aby byl seznam ale plně dynamický, tak by bylo lepší udělat to jinak. Klikneme do první buňky, napíšeme rovná se, označíme všechny akcie a jelikož používáme funkce Office 365, tak se nám rozpětí buněk neukáže standardně od do, jak to známe v excelu, ale ukáže se nám s tímto křížkem neboli hashtagem. To značí plně dynamické rozpětí buněk. Pokračujeme tím, že napíšeme tečku a Industry. Klikneme na Enter. A pro všechny akcie se přiřadí odvětví, ve kterém daná společnost působí.  

=E4#.Industry

Název burzy

Ten samý postup můžeme použít i pro zobrazení názvu burzy, na které se daná akcie obchoduje. Klikneme zase do první buňky, označíme všechny akcie, napíšeme tečku a tentokrát napíšeme Exchange, tedy burza. Potvrdíme Enter a přiřadili se nám příslušné burzy.  

=E4#.Exchange

Počet nakoupených akcií

V dalším sloupci chceme zobrazit počet nakoupených a aktuálně držených akcií. Jelikož v seznamu nemáme duplicity, můžeme využít klasické vyhledávací funkce SVYHLEDAT. Napíšeme svyhledat, prvním parametrem je, co hledáme, hledáme akcie, označíme proto zase všechny akcie, aby se nám označilo rozpětí buněk s křížkem, kde tyto akcie hledáme, hledáme je ve zdrojové tabulce. Označíme proto celou excelovou tabulku, potřebujeme přiřadit počet, což je třetí sloupec a hledáme přesnou shodu, tedy nepravdu. Konec závorky, enter a máme pro všechny akcie přiřazený počet držených akcií.  

=SVYHLEDAT(E4#;Tabulka2[[Akcie]:[Počet akcií]];3;0)

Cena nákupu akcie

Pro cenu nákupu chceme zobrazit cenu, za kterou jsme akcii nakoupili. Tuto informaci si rovněž evidujeme ve zdrojové tabulce, takže k přiřazení ceny můžeme použít opět SVYHLEDAT. Označíme akcie, označíme tabulku, tentokrát potřebujeme data z druhého sloupce, a opět hledáme přesnou shodu. Enter a máme přiřazen nákupní ceny akcií.

=SVYHLEDAT(E4#;Tabulka2[[Akcie]:[Počet akcií]];2;0)

Aktuální cena akcie

Kromě ceny pořízení akcie nás rovněž zajímá, jak se vyvíjí kurz akcie v právě tuto chvíli. Využijeme tedy propojení s datovým typem a zjistíme aktuální cenu akcie. Napíšeme rovná se, Označíme akcie, tečka a price neboli cena. Tím se zobrazí aktuální kurz dané akcie.

=E4#.Price

Tržní hodnota

Ve vedlejším sloupci potřebujeme zobrazit tržní hodnotu, to není nic jiného než násobek aktuální ceny akcie a počtu držených akcií. Napíšeme tedy rovná se a vynásobíme cenu s počtem držených akcií. Abychom opět docílili dynamického rozpětí, tak označíme celý sloupec s počtem akcií a vynásobíme celým sloupcem aktuální ceny. Potvrdíme enter a máme dopočítanou tržní hodnotu pro celé portfolio.

=H4#*J4#

Vedle tržní hodnoty máme uvedené sloupce, které se vztahují k velikosti tržní hodnoty. Jedná se o jednoduché podmíněné formátování v podobě Datových pruhů. Nevýhoda datových pruhů je většinou v tom, že když je použijeme přímo v buňce, kde máme uvedené hodnoty, tak nám pruhy často překrývají samotné hodnoty a dělá je to nečitelnými. Proto si zde datové pruhy vytvoříme vedle. Nejjednodušší způsob, jak to udělat je, propojit tyto buňky s tržní hodnotou. Napíšeme rovná se a označíme sloupec tržní hodnota. Potvrdíme enter. Sloupec se nám vlastně zkopíroval vedle. Teď označíme tento sloupec. Pokud si myslíme, že v budoucnosti budeme akcie přidávat, tak můžeme označit více buněk, tak aby se formát převedl i na nově přidané akcie. Vybereme podmíněné formátování a vybereme datové sloupce a zde vybereme Další pravidla. Chceme formátovat na základě hodnot, a styl formátování vybereme Datový pruh a zaškrtneme Zobrazit pouze čáru. Jelikož pracujeme s tmavě modrým pozadím, tak by bylo fajn, aby byly tyto sloupce barevně odlišené, vybereme proto nějakou kontrastní barvu. Potvrdíme a objevily se nám datové pruhy se skrytými číslicemi, na základě, kterých se vytvořily datové pruhy. Datové pruhy jsou ale stále propojené se zdrojem, takže reagují na jakékoliv změny.

Denní změna kurzu akcie

V dalším sloupci máme v tabulce zobrazený denní změnu kurzu akcie. Jak toho docílíme? Využijeme opět online propojení s datovým typem. Denní změna kurzu se vypočítá jako rozdíl mezi aktuální cenou a cenou v předcházející obchodní den. Napíšeme tedy rovná se, označíme sloupec s aktuální cenou akcií, mínus, a teď potřebujeme zjistit cenu akcie v předcházející obchodní den. Označíme si znovu všechny akcie, tečka a Previous close, což je cena v předchozí den. Pokud bychom to teď potvrdili enterem, tak se objeví denní změna kurzu akcie vyjádřená v dolarech na jednu akcii. My ale držíme několik akcií, takže tento vzorec musíme ještě vynásobit počtem držených akcií. Takže se ke vzorci vrátíme, toto dáme do závorky a vynásobíme počtem akcií. A máme denní změnu kurzu akcií.    

=(J4#-E4#.[Previous close])*H4#

Denní změna kurzu akcie v %

V dalším sloupci chceme tuto denní změnu vyjádřit procentuálně. Tedy dnešní změna, lomeno, tržní hodnota mínus denní změna. Znovu označujeme celé sloupce. Potvrdíme enterem.

=M4#/(K4#-M4#)

Na přehledu máme ještě malý sloupec, ve kterém máme prostor pro grafické vyjádření toho, zda se denní kurz změnil do plusu nebo do mínusu. K tomu využijeme klasické zobrazení trojúhelníky a funkce KDYŽ. Pro vložení těchto symbolů využijeme symboly. Najdeme si na kartě Vložení symbol a najdeme trojúhelníky. Máme je přímo zde, takže postupně na oba klikneme a vložím je do buňky. Teď stačí tyto symboly vložit do funkce KDYŽ. Napíšeme tedy KDYŽ, je dnešní změna menší jak 0, označíme celý sloupec denní změny, tak chceme zobrazit trojúhelník směřující dolů, nesmíme zapomenout uvést trojúhelník do uvozovek. A pokud ne, tak chceme trojúhelník směřující nahoru, znovu v uvozovkách. Potvrdíme a máme zobrazení změny pro všechny akcie.

=KDYŽ(O4#<0;”▼”;”▲”)

Nakonec nám ještě chybí barevné odlišení plusových a záporných hodnot. Použijeme k tomu podmíněné formátování. Znovu, pokud předpokládáme, že budeme akcie přidávat, tak si označíme více řádků, aby se formát přenesl i na nově přidané akcie. Označíme sloupec, Podmíněné formátování, nové pravidlo. Zde vybereme Určit buňky pomocí vzorce. Rovná se denní změna menší než 0 %, musíme ovšem změnit fixaci buněk klávesou F4, tak formát, barva písma červená. To samé zopakujeme i pro čísl větší než nula. Nové pravidlo, rovná se denní změna větší než nula, změníme fixaci, tak barva písma zelená.

Změna kurzu akcie od počátku držby

Nakonec nás ještě zajímá, k jaké změně došlo od počátku držby dané akcie. To je tržní hodnota, mínus počet akcií vynásobené cenou nákupu akcií.

=K4#-(I4#*H4#)

Změna kurzu akcie od počátku držby v %

Stejně tak potřebujeme vědět, o kolik vzrostla nebo poklesla hodnota akcií v našem portfoliu od počátku držby akcie. Rovná se, změna od počátku, děleno (počet akcií, vynásobených cenou nákupu a k tomu přičteme změnu od počátku).  

=P4#/(H4#*I4#+P4#)

I zde si graficky zobrazíme, zda jsme od počátku v plusu nebo v mínusu. Jelikož chceme využít stejné trojúhelníky jako předtím, tak si můžeme trochu urychlit práci a sloupec zkopírovat a pouze zkontrolovat, zda nám vzorec odkazuje na správné buňky. Trojúhelníky jsou zobrazené správně, ale všimněte si, že podmíněné formátování nikoliv. Vybereme tedy podmíněné formátování a nové pravidlo. Formátovat za pomocí vzorce. Rovná se, změna od počátku, změníme fixaci buňky, menší než 0 %, tak barva textu červená, a pokud bude větší než 0 %, tak barva textu zelená.

Akciové portfolio v Excelu
Obrázek č.3 Hlavní tabulka s přehledem akcií

Vývoj hodnoty kurzu akcie za 12 měsíců – minigrafy

V posledním sloupci máme na přehledu minigrafy, které zobrazují vývoj hodnoty kurzu akcie za posledních 12 měsíců. K tomu, ale potřebujeme zdrojová data s cenami akcií za poslední rok. Jak ale získáme zdrojová data roční historie kurzu akcie?

Využijeme k tomu další funkci dostupnou pro uživatele Office 365 STOCKHISTORY. To je funkce, která vám u vybrané akcie vrátí denní kurzy akcií. Normálně bych si pro tato pomocná data vytvořila nový list, ale pro názornost tohoto videa si ta pomocná data vytvořím vedle přehledu, mimo zorné pole. Bude to tak snazší než se přepínat mezi listy. Prvním parametrem funkce je burzovní symbol, to je akcie, která je změněná na datový typ. Označíme si proto první akcii. Následuje parametr počáteční datum. Jelikož tvoříme dynamický přehled, který se bude po každém otevření excelu aktualizovat, tak se nám bude dynamicky měnit i počáteční datum. Vždy ale chceme zobrazit roční historii ceny akcie.

= STOCKHISTORY(burzovní symbol; počáteční datum; [koncové datum]; [interval]; [záhlaví]; [vlastnosti])

V tomto případě bychom tedy mohli využít datumovou funkci EDATE. Tato funkce nám dovoluje zobrazit přesné datum v historii nebo v budoucnosti. Napíšeme tedy EDATE, a i funkce EDATE potřebuje jako první parametr počátek, počátkem je dnešní datum. Jak ale zobrazit dnešní datum dynamicky?

Můžeme k tomu využít další datumovou funkci DNES. Funkce DNES nám totiž vždy zobrazí aktuální datum dne, kdy byl excel otevřený. Druhým parametrem je počet měsíců, tedy počet měsíců do minulosti nebo budoucnosti. My chceme zobrazit roční historii let, což je 12 měsíců. A jelikož chceme ukazovat historii tak před 12 napíšeme mínus. Funkce EDATE je hotová, uzavřeme závorkou.

Právě jsme tak vytvořili funkci, která nám říká, zobraz 12 měsíců do historie od dnešního datumu, přičemž dnešní datum se automaticky aktualizuje. Pokud potřebujete detailnější vysvětlení datumových funkcí, tak se podívejte na předcházející video Datumové funkce v Excelu.

Přepneme se do třetího parametru funkce STOCKHISTORY a zde potřebujeme zadat koncové datum, tím je dnešní den, můžeme tedy znovu využít funkci DNES. Dalším parametrem je interval pro zobrazení cen akcií, my chceme denní kurz, vybereme proto nulu pro denní. Dalším parametrem je záhlaví, v tomto případě záhlaví nepotřebujeme, vybereme proto 0. Posledním parametrem, který ve funkci vyplníme je vlastnost. Přepneme se do tohoto parametru a vybereme, co vlastně za veličinu chceme zobrazit. Pro tento příklad nám stačí kurz uzavření, napíšeme proto jedničku a ukončíme závorku.

=TRANSPOZICE(STOCKHISTORY(E4;EDATE(DNES();-12);DNES();0;0;1))

Potvrdíme enter a rozbalí se nám roční historie kurzu vybrané akcie. Pro naše účely by bylo lepší, kdyby se kurz akcie zobrazoval ale vodorovně, v řádku pro každou akcii. Bude to tak snazší pro tvorbu grafů. Celou funkci STOCKHISTORY tak zabalíme do funkce Transpozice. Toto teď zopakujeme pro každou akcii, jelikož bohužel funkce STOCKHISTORY neumí pracovat s dynamickým rozpětím.

Rychle tedy tento proces zopakujeme pro všechny řádky tím, že vzorec zkopírujeme a nakopírujeme ho do buněk i pro ostatní akcie.

Teď můžeme přistoupit k tvorbě minigrafů. Označíme si celou oblast, kde chceme mít minigrafy a na kartě Vložení vybereme minigraf spojnicový. Objeví se nám okno tvorby minigrafů, kde jako oblast dat vybereme celou naší pomocnou tabulku. Můžeme si pomoci klávesovými zkratkami CTRL SHIFT a šipka doprava a CTRL SHIT a šipka dolů pro označení celé oblasti. Oblast umístění máme vybranou správně, můžeme tedy potvrdit enter. A takto jednoduše si můžete do jedné buňky vložit minigraf, který zobrazuje vývoj kurzu akcie za posledních 12 měsíců. Teď už zbývá jen grafy zformátovat. Formátovat minigrafy můžeme z karty Minigraf. Zde můžete měnit barvy, tvar, zdroj dat nebo taky typ grafu. V našem původním přehledu máme graf, který na první pohled vypadá jako plošný, ale ve skutečnosti je to minigraf sloupcový.

Hlavní datovou tabulku máme hotovou.

Akciové portfolio v Excelu
Obrázek č.4 Minigrafy v Akciovém portfoliu

Boční přehled

V dalším kroku doplníme boční přehled, který nám shrnuje nejdůležitější metriky o našem portfoliu. Jako první nás v buňce A5 zajímá hodnota portfolia. To je prostá suma tržní hodnoty našeho portfolia.

=SUMA(K4#)

Další metrikou je v buňce A8 celková výše investice, což je suma zainvestovaných částek. To není nic jiného než součin počtu nakoupených akcií a kurzu akcie, za kterou jsme akcii nakupili. Abychom nemuseli používat pomocných výpočtů a sloupců, tak použijeme funkci SOUČIN.SKALÁRNÍ. Do buňky C8 napíšeme SOUČIN.SKALÁRNÍ a jako první pole označíme počet akcií a jako druhé pole cenu akcie, za kterou jsme je nakoupili.  

=SOUČIN.SKALÁRNÍ(H4#;I4#)

Výše nerealizovaného zisku nebo ztráty v buňce A11 je rozdíl mezi hodnotou portfolia a výší celkové původní investice.

=A5-A8

Procentuální vyjádření nerealizovaného zisku nebo ztráty je podíl nerealizovaného zisku vůči původní investici.

=A11/A8

Vedle procentuálního vyjádření nerealizovaného zisku máme rovněž zobrazení, zda jsme v plusu nebo mínusu. Tentokrát ale pro toto zobrazení nevyužijeme funkce KDYŽ, ale vlastního formátu buňky. Klikneme na buňky pravým tlačítkem myši a vybereme Formát buňky. Zde vybereme Vlastní formát. Chceme, aby negativní hodnoty byly označené červeně a pozitivní hodnoty zeleně. Využijeme tedy možnosti vlastního formátu a napíšeme

[Zelená] ▲ 0,00%;[Červená] ▼ -0,00%

Tím se vloží k hodnotám trojúhelníky zobrazující růst nebo pokles, stejně tak se hodnoty zabarví do zelena při růstu nebo červena při poklesu.

Akciové portfolio v Excelu
Obrázek č.5 Boční přehled I.

Dále máme na bočním přehledu dnešní celkovou změnu portfolia, což je prostý součet dnešní změny ceny akcií.

=SUMA(M4#)

Procentuální vyjádření dnešní změny spočítáme jako dnešní změna (A18), lomeno hodnota portfolia (A5) mínus dnešní změna (A18).

=A18/(A5-A18)

I zde uplatníme vlastní formát ve formátu:

[Zelená]▲0,00%;[Červená]▼-0,00%

Jelikož máme celé akciové portfolio v amerických dolarech hodilo by se nám zobrazit i aktuální výši kurzu amerického dolaru vůči české koruně. Stejně jako přepočet celkové hodnoty portfolia na českou korunu. K tomu budeme ale potřebovat hodnoty kurzu dolaru vůči české koruně.

Datový typ – měna

Naštěstí pro nás, datový typ nefunguje pouze pro akcie, ale funguje i pro měny. Do zdrojové tabulky dat si tak můžeme přidat pomocný sloupec, který nazveme měna (sloupec E). Všechny akcie jsou v amerických dolarech, takže zde pro všechny řádky vyplníme USD/CZK. Stejně jako u akcií si i zde označíme celý sloupec kurzu, a na kartě Data vybereme datový typ – měny. Stejně jako u akcie se propojí kurz s online zdrojem, který dovolí přenést hodnoty kurzu do Excelu. Jakmile se nám zdroj propojí, tak můžeme v tabulce vytvořit další sloupec Hodnota kurzu, tentokrát s hodnotou kurzu USD/CZK.

Naším úkolem je zjistit, jaká byla hodnota kurzu v den, kdy jsme nakoupili akcie. U každé akcie máme ale jiný den. Využijeme znovu funkci STOCKHISTORY. Jako první parametr funkce STOCKHISTORY označíme měnový kurz, počáteční datum je datum, kdy jsme nakoupili akcii, koncové datum nemáme, takže ho přeskočíme, interval chceme denní, takže vyplníme nulu, záhlaví nechceme, takže vyplníme nula, a chceme poslední hodnotu kurzu pro ten den, takže vyplníme 1. Ukončíme závorku a potvrdíme. Vzorec se nám v excelové tabulce doplní pro každý řádek, a to s kurzem dolaru pro každý den.

Přípravu na přehled s kurzem máme hotovou a můžeme se přepnout na list Přehled.

V buňce C24 chceme zobrazit nejprve aktuální kurz USD/CZK. Do pole A24 napíšeme opět USD/CZK a buňku označíme jako datový typ. Když se kurz změní na datový typ, tak v buňce vedle zobrazíme aktuální hodnotu kurzu.

=A24.Price

Tím se zobrazí aktuální hodnota kurzu.

Dále nás zajímá denní změna měnového kurzu. Tu zjistíme tak, že spočítáme, kolik českých korun máme zainvestovaných v portfoliu vůči hodnotě akcií v dolarech. Můžeme proto využít funkce SOUČIN.SKALÁRNÍ, přičemž celá funkce bude vypadat takto:

=C24-SOUČIN.SKALÁRNÍ(Data!D2:D35;Data!C2:C35;Data!F2:F35)/SOUČIN.SKALÁRNÍ(Data!C2:C35;Data!D2:D35)

Nejprve musíme zjistit, kolik českých korun máme zainvestováno v portfoliu, tedy funkce SOUČIN.SKALÁRNÍ, kde v prvním poli označíme z listu Data sloupec s počtem akcií, jako druhé pole označíme sloupec s hodnotou akcií jako třetí pole sloupec s měnovým kurzem. To nám spočítá zainvestované české koruny v portfoliu.

Tuto hodnotu zainvestovanou v českých korunách vydělíme hodnotou akcií v dolarech, tedy druhou funkcí SOUČIN.SKALÁRNÍ, kde jako první pole bude sloupec s počtem akcií a jako druhé pole jejich nákupní kurz. Tím zjistíme s jakým průměrným kurzem pracujeme v našem akciovém portfoliu. My ale chceme zobrazit denní změnu kurzu vůči průměrnému kurzu na portfoliu, a tak celý tento vzorec odečteme od aktuálního měnového kurzu.

Dále chceme zobrazit v buňce A30 zobrazit celkovou investici v českých korunách. To je funkce SOUČIN.SKALÁRNÍ ve formátu:

= SOUČIN.SKALÁRNÍ(Data!D2:D35;Data!C2:C35;Data!F2:F35)

Hodnota akcií v české měně v buňce A33 je pak součinem aktuální hodnoty portfolia v dolarech vynásobený aktuálním kurzem.

=A5*C24

Nerealizovaný zisk nebo ztráta v české měně v buňce A36 je rozdílem Hodnoty akcií v CZK a Investice CZK.

=A33-A30

Posledním bodem v bočním panelu je dopočítat procentuální změnu hodnoty portfolia v české měně, což je podíl nerealizovaného zisku nebo ztráty (B36) vůči celkové investici (A30).

=B36/A30

A i na procentuální vyjádření nerealizovaného zisku a ztráty použijeme vlastního formátu buňky ve formátu:

[Zelená]▲0,00%;[Červená]▼-0,00%

Boční souhrnný panel s informacemi o portfoliu máme hotový.

Přehledová část s grafy

V grafové části máme celkem tři grafy, přičemž dva grafy jsou ovládány přes rozbalovací seznam. A to proto abychom ušetřili místo v přehledu. Dynamické zobrazované grafů pomocí seznamů nám totiž umožní zobrazit více různých grafů na stejném počtu místa.

Interaktivní koláčový graf ovládaný rozbalovacím seznamem

Začneme tvorbou interaktivního koláčového grafu. Tento koláčový graf je ovládaný rozbalovacím seznamem, kde si můžeme vybrat, zda chceme zobrazit strukturu portfolia dle jednotlivých akcií a nebo odvětví. Jelikož chceme přepínat mezi grafy, tak musíme vytvořit pomocnou tabulku. Na pomocném listu Grafy vytvoříme zdroj pro rozbalovací seznam. V rozbalovacím seznamu chceme mít na výběr buď Akcie nebo Odvětví. Tato dvě slova napíšeme někde stranou na listu Grafy, přepneme se do listu Přehled a klikneme na místo, kam chceme vložit rozbalovací seznam. Na liště Data vybereme možnost Ověření dat, kde vybereme seznam a jako zdroj označíme námi vytvořený seznam na listu Grafy. Jelikož pracujeme s tmavým pozadím tak by bylo určitě vhodné mít text rozbalovacího seznamu bílý, změníme proto barvu písma a stejně tak bychom mohli barevně odlišit pozadí rozbalovacího seznamu.

Zdrojová tabulka

Vrátíme se na list Grafy a začneme tvořit pomocnou tabulku. Základem je, že potřebujeme vytvořit tabulku, která bude měnit svůj obsah na základě rozbalovacího seznamu. Kromě toho nesmíme zapomenout, na dva základní problémy.

  1. Prvním problémem je, že každá tabulka má jiný rozsah. Zatímco akcií máme celkem 11, tedy 11 řádků, tak odvětví je pouze 7, tedy sedm řádků. Tabulka se tedy musí dynamicky rozpínat.
  2. Druhým problémem je, že zatímco u akcií nemáme duplicity, ale pouze jedinečný seznam, tak u odvětví se nám odvětví opakují. Budeme tedy muset přijít na to, jak vždy zobrazit pouze jedinečné hodnoty.

Abychom měli lepší přehled o tom, co máme zrovna vybraného v rozbalovacím seznamu a nemuseli se pořád přepínat z listu na list, tak si na listu Grafu propojíme buňku A2 s rozbalovacím seznamem. Do buňky A2 napíšeme rovná se a označíme rozbalovací seznam na listu Přehled. To nám propojí buňky a to, co teď vybereme v rozbalovacím seznamu na listu Přehled se nám zobrazí zde v buňce A2 na listu Grafy.

K tomu abychom měnili obsah pomocné tabulky nám poslouží kombinace několika funkcí v Excelu, mezi nimi i funkce, které jsou dostupné pouze předplatitelům Office 365.

Výsledná funkce, která zajistí, že pomocná tabulka bude reagovat na rozbalovací seznam vypadá následovně:

=KDYŽ(A2=”Odvětví”;ZVOLIT({1\2};UNIQUE(Přehled!F4#);SUMIF(Přehled!F4#;UNIQUE(Přehled!F4#);Přehled!K4#));ZVOLIT({1\2};Přehled!E4#;Přehled!K4#))

Detailní vysvětlení funkce

Pro ty z vás, kteří potřebují detailnější vysvětlení funkce výše je zde podrobný návod.

Při tvorbě komplikovaných vzorců je nejlepší začít staticky, to znamená, že zatím budeme ignorovat to, že nám má tabulka reagovat na rozbalovací seznam a pokusíme se nejdříve vůbec vytvořit tabulku, kterou chceme zobrazit pro akcie dle odvětví. Začneme tím, že určitě chceme zobrazit unikátní seznam odvětví z akcií. Do buňky A4 na listu Grafy napíšeme funkci UNIQUE a označíme sloupec odvětví na listu Přehled.

= UNIQUE(Přehled!F4#)

Vytvořil se jedinečný seznam odvětví.

Vedle toho bychom teď potřebovali ukázat součet tržní hodnoty portfolia dle jednotlivých odvětví. K tomu poslouží funkce SUMIF. Do buňky B4 na listu Grafy tedy napíšeme funkci SUMIF, kde jako oblast označíme celý sloupec s odvětvím na listu Přehled, jako kritérium označíme celý sloupec našich kritérií a oblastí součtu je tržní hodnota portfolia opět na listu Přehled.

= SUMIF(Přehled!F4#;UNIQUE(Přehled!F4#);Přehled!K4#)

Přesně takovou tabulku potřebujeme vytvořit dynamicky.

Potřebujeme, aby když se v seznamu zvolí odvětví, zobrazí se taková to tabulka s odvětvím, a když se zvolí Akcie, tak se zobrazí tabulka pro Akcie. S tímto úkolem pomůže funkci ZVOLIT. Pomocnou tabulku tedy vytvoříme pomocí funkce ZVOLIT/CHOOSE.

Funkce ZVOLIT má nekonečně mnoho využití, my ji tady dnes ale využijeme trochu netradičněji. Využijeme ji k tomu, aby nám vrátila dva sloupce hodnot. Jeden pro unikání seznam a druhý pro tržní hodnotu.

= ZVOLIT/CHOOSE (index; hodnota 1; [hodnota 2]…)

Funkce ZVOLIT má jako první parametr index, jelikož potřebujeme, aby nám funkce vrátila dva sloupce, tak využijeme standardního zápisu, čímž je složená závorka, číslice 1 a 2. Chceme vrátit dva sloupce, takže čísla 1 a 2 musíme oddělit obráceným lomítkem {1\2}.

Druhý parametr funkce ZVOLIT je hodnota. Tedy, co se má zobrazit v těchto dvou sloupcích. V prvním sloupci chceme vrátit unikátní sloupec s Odvětvím, takže zde využijeme funkci UNIQUE, kde jako pole označíme sloupec s Odvětvím na listu Přehled. Ve druhém sloupci chceme zobrazit sumu tržní hodnoty pro vybrané odvětví. K tomu využijeme funkci SUMIF, kde bude zápis vpadat následovně:

SUMIF(Přehled!F4#;UNIQUE(Přehled!F4#);Přehled!K4#)

Když funkci ZVOLIT potvrdíme, tak se vytvoří pomocná tabulka, která bude zobrazovat unikátní seznam odvětví a součet tržních hodnot jednotlivých odvětví.

Teď stačí použít funkci KDYŽ, kde podmínkou bude, že pokud je v buňce A2 na listu Grafy vybráno Odvětví, tak že chceme vrátit tuto funkci ZVOLIT. A pokud podmínka splněná nebude, tak chceme vrátit hodnoty pro Akcie.

Zápis pro akcie bude:

ZVOLIT({1\2};Přehled!E4#;Přehled!K4#)

Tento zápis znamená, že má funkce ZVOLIT vrátit opět dva sloupce, kde první sloupec bude zobrazovat hodnoty ze sloupce E, což je jedinečný seznam akcií na listu Přehled, a druhý sloupec bude zobrazovat hodnoty ze sloupce Tržní hodnota na listu Přehled. U akcií nemusíme použít ani funkci UNIQUE, ani funkci SUMIF, jelikož na listu Přehled již máme unikátní seznamy akcií.  

=KDYŽ(A2=”Odvětví”;ZVOLIT({1\2};UNIQUE(Přehled!F4#);SUMIF(Přehled!F4#;UNIQUE(Přehled!F4#);Přehled!K4#));ZVOLIT({1\2};Přehled!E4#;Přehled!K4#))

Zbývá vytvořit koláčový graf. Jako zdroj grafu vybereme tabulku, kde máme více řádků, což jsou akcie. Označíme naši dynamickou tabulku a vložíme koláčový graf. Graf zformátujeme podle našich představ, odstraníme název grafu, přidáme popisky dat a změníme barevnou výplň grafu. Popisky dat chceme zobrazit jako procenta, takže je označíme a naformátujeme jako procenta. Když jsme s úpravami grafu hotoví můžeme graf vyjmout a vložit na Přehled.

Akciové portfolio v Excelu

Tržní hodnota portfolia – pruhový graf

Dalším grafem na Přehledu je pruhový graf, který zobrazuje portfolio akcií dle tržní hodnoty po jednotlivých odvětvích. Na pomocném listu Grafy vytvoříme zdroj pro tento graf. Na listu Grafy vytvoříme jedinečný seznam odvětví pomocí funkce UNIQUE.

=UNIQUE(Přehled!F4#)

Jako parametr funkce UNIQUE poslouží sloupec odvětví z Přehledu. Ještě potřebujeme ke každému odvětví přiřadit souhrnnou tržní hodnotu, k čemuž použijeme funkci SUMIF. Jako parametr oblast označíme sloupec s Odvětvím na Přehledu, jako kritérium označíme první odvětví, které jsme na listu Grafy vytvořili pomocí funkce UNIQUE a jako parametr součet označíme sloupec Tržní hodnoty z listu Přehled.  

=SUMIF(Přehled!F4#;Grafy!E2#;Přehled!K4#)

Zdrojová tabulka je tím hotová, označíme data a vložíme pruhový graf a graf naformátujeme. Když máme graf zformátovaný dle potřeb, tak graf vyjmeme a vložíme na Přehled. Jelikož graf sedí na tmavé pozadí, tak změníme popisky dat a barvy v grafu na světlou barvu.

Obrázek č.7 Pruhový graf

Vývoj kurzu akcie za 5 let včetně vyznačení dne nákupu

Posledním grafem na přehledu je spojnicový graf, který zobrazuje pětiletou historii vývoje kurzu vybrané akcie. Jelikož žádná akcie není v portfoliu déle než pět let, tak nám pro účely přehledu bude pětiletá historie stačit. Jelikož ale nechceme mít v našem přehledu 11 různých grafů, tak vytvoříme spojnicový graf, který bude ovládaný rozbalovacím seznamem. Podle toho, kterou akcii vybereme, podle toho se zobrazí příslušný graf. Abychom graf posunuli ještě o něco dál, tak si v něm zobrazíme i to, kdy jsme akcii nakoupili. Den nákupu zobrazíme jako svislou čáru v den, kdy jsme akcii nakoupili. Tato přímka by nám rovněž měla dynamicky reagovat na změny, které vyvolá rozbalovací seznam.

Rozbalovací seznam

Prvním krokem bude vytvoření rozbalovacího seznamu. Chceme aby seznam dynamicky reagoval na nově přidané akcie, takže k vytvoření seznamu opět použijeme funkci UNIQUE. Na listu Grafy si v buňce O2 vytvoříme unikátní seznam ze zdrojové tabulky.

=UNIQUE(Přehled!E4#)

Následně na listu Přehled klikneme do buňky, kde chceme rozbalovací seznam vytvořit (K18) a přes lištu Data a Ověření dat vložíme rozbalovací seznam. Pro vytvoření rozbalovacího seznamu klikneme do pole Zdroj a označíme zdrojová data. Pokud chceme mít seznam dynamický, tak musíme použít křížek (#) neboli hashtag a označit pouze první buňku seznamu (O2) na listu Grafy. Tím rozbalovací seznam zahrne celé rozpětí buněk, které bude dynamicky reagovat na změny v seznamu.

Rozbalovací seznam můžeme dle potřeby zformátovat. Změnit barevné pozadí nebo pro lepší čitelnost názvů sloučit několik buněk dohromady.

Spojnicový graf

V prvním kroku musíme získat zdrojová data pro tvorbu samotného spojnicového grafu. K získání zdrojových dat použijeme funkci STOCKHISTORY a pomocnou tabulku. Pomocnou tabulku si můžeme vytvořit buď na novém listu nebo někde mimo zorné pole přehledu. Pro tento příkladu vytvoříme pomocnou tabulku vedle přehledu mimo zorné pole.

Zdrojová data pro spojnicový graf

Začneme v buňce V18, kam napíšeme funkci STOCKHISTORY, kde jako první parametr funkce burzovní symbol potřebujeme akcii. Název akcie máme v rozbalovacím seznamu. Jako první parametr funkce STOCKHISTORY tedy označíme buňku, do které jsme vložili rozbalovací seznam (K18).

Druhým parametrem funkce STOCKHISTORY je počáteční datum. Jelikož tvoříme dynamický přehled, který se bude po každém otevření Excelu aktualizovat, tak se nám bude dynamicky měnit i počáteční datum. Vždy ale chceme zobrazit pětiletou historii akcie. Opět využijeme datumovou funkci EDATE. Funkce EDATE dovoluje zobrazit přesné datum v historii nebo v budoucnosti. Do druhého parametru tedy napíšeme funkci EDATE. I funkce EDATE potřebuje jako první parametr počátek, počátkem je dnešní datum, k čemuž využijeme funkce DNES. Funkce DNES nám totiž vždy zobrazí aktuální datum dne, kdy byl Excel otevřený. Druhým parametrem funkce EDATE jsou měsíce, tedy počet měsíců do minulosti nebo budoucnosti. My chceme zobrazit historii pěti let, což je 60 měsíců. A jelikož chceme ukazovat historii tak přes 60 napíšeme mínus. Funkce EDATE je hotová, uzavřeme závorku.

Právě jsme tak vytvořili funkci, která říká, zobraz 60 měsíců do historie od dnešního datumu, přičemž dnešní datum se díky funkci DNES automaticky aktualizuje. Pokud potřebujete detailnější vysvětlení datumových funkcí, tak se podívejte na předcházející video Datumové funkce v Excelu.

Přepneme se do třetího parametru funkce STOCKHISTORY, což je koncové datum. Koncové datum je dnešní den, takže opět můžeme využít funkci DNES. Dalším parametrem funkce je interval, vybereme nulu pro denní interval, a jelikož potřebujeme záhlaví i s datumem, tak v dalším parametru funkce záhlaví vybereme 1. Pokud byste vybrali nulu, tedy bez záhlaví, tak se nezobrazí datumy a graf by tak neměl časovou osu.   

Když potvrdíme funkci STOCKHISTORY, tak získáme základní data o akciích, které dynamicky reagují na výběr v rozbalovacím seznamu.

Spojnicový graf

Teď stačí označit zdrojová data a vložit spojnicový graf. Spojnicový graf dynamicky reaguje na výběr v rozbalovacím seznamu.

Pokud chcete svůj graf posunout ještě o kus dál, tak můžeme vložit ještě svislou přímku, která by zobrazovala den, kdy jsme akcii nakoupili. Názorně bychom tak viděli vývoj akcie ode dne, kdy jsme si akcii pořídili.

Svislá přímka zobrazující den nákupu

Vždy když chceme přidávat do grafu dynamické prvky, tak musíme vytvořit novou sérii dat. Pro zobrazení přímky existuje následující trik. Budeme potřebovat tři hodnoty, které nám budou určovat tři body přímky.

Zdrojová data

Jelikož chceme přímku zobrazit v den, kdy jsme akcii nakoupili, tak musíme nejdříve vyhledat datum nákupu vybrané akcie z listu Data. Pro vyhledání datumu nákupu využijeme kombinace funkcí INDEX a POZVYHLEDAT. Do buňky Y18 na listu Přehled napíšeme funkci INDEX, kde jako pole označíme sloupec s datumy nákupů ve zdrojové tabulce na listu Data.

Následuje funkce POZVYHLEDAT, kde jako první parametr označíme hodnotu, kterou hledáme, což je hodnota v rozbalovacím seznamu, tedy buňka K18. Druhý parametr funkce POZVYHLEDAT je, kde tuto hodnotu hledáme. Hledáme ji ve sloupci Akcie na listu Data a hledáme přesnou shodu. Zobrazí se datum nákupu akcie, která je vybraná v rozbalovacím seznamu v buňce K18.

Toto datum potřebujeme mít pod sebou celkem třikrát. Buňky Y19 a Y20 napojíme na buňku Y18. Abychom bylo schopní zobrazit přímku v grafu, tak potřebujeme několik bodů, které budeme moci spojit. Naše přímka začíná v bodě nula a je stejně vysoká jako je vysoká osa grafu. K prvnímu datumu tedy napíšeme nulu (Z18), jelikož bude přímka vždy začínat v bodě nula, bez ohledu na to, o jakou akcii půjde. Máme tedy počáteční bod, pro zobrazení potřebujeme minimálně dva body. Druhý bod musí být ten maximální. Tento bod již ale do buňky Z19 natvrdo napsat nemůžeme, jelikož s tím, jak se bude měnit akcie v rozbalovacím seznamu, tak se bude měnit i samotné rozpětí osy y. Pro zjištění maximální hodnoty ale můžeme využít funkci MAX. V buňce Z19 bude tedy funkce MAX, kde jako pole bude sloupec s hodnotami kurzů akcií, kterou jsme získali díky funkci STOCKHISTORY.

Jako poslední bod v buňce Z20 chceme zobrazit kurz, za který jsme akcii nakoupili příslušný den. Zde můžeme využít vyhledávací funkce SVYHLEDAT a přiřadit správný kurz k danému dni.

=SVYHLEDAT(K18;Tabulka2[[Akcie]:[Hodnota kurzu]];2;0)

Data pro přímku máme hotová.

Teď stačí data pro přímku dostat do grafu.

Data si označíme (Y18:Z20), zkopírujeme (CTRL+C), označíme spojnicový graf a vložíme do něj data (CTRL+V). Do spojnicového grafu se vložila přímka, která ovšem není tam, kde bychom ji potřebovali. Klikneme tedy pravým tlačítkem myši na graf a vybereme Změnit typ grafu. V kombinovaném grafu vybereme u druhé datové řady bodový graf. Z nějakého důvodu si excel myslí, že chceme vytvořit novou vedlejší osu, to ale nechceme, tak to odškrtneme a jako hlavní graf chceme spojnicový graf.

Aktualizace přehledu

Poslední krok je ověřit, zda se akciový přehled aktualizuje po přidání nových akcií do zdrojové tabulky. Na listu Data je schovaná nová akcie Mastercard, kterou přidáme do tabulky. Změníme u ní Datový typ, prodloužíme sloupec s měnou a změníme měnu na datový typ, tak aby nám funkce STOCKHISTORY našla historický měnový kurz.

Přepneme se na Přehled a zkontrolujeme, zda vše funguje. Pokud jsme vše udělali správně, tak se do hlavní datové tabulky přidala akcie Mastercard, stejně tak se dopočítaly všechny údaje, aktualizoval se i boční panel a všechny grafy. Jediná věc, kterou budete muset aktualizovat ručně je minigraf. Ale stačí si pouze najít vaše zdrojová data a tento pomocný vzorec stáhnout o jeden řádek níže. To samé uděláme i u minigrafu a stáhneme sloupec o jeden řádek níže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

12 komentářů

  1. Dobrý den,

    návod je fajn, podrobný. Ale co když mám duplicitní akcie, tedy více nákupů v jiném datu? V tomto případě přes funkci SVYHLEDAT se nesčítá počet, ani celková cena nákupu atd. Můžete mi prosím poradit, kterou funkci nebo jaký vzorec funkce v tomto případě použít?

    Děkuji,
    Sandra

    1. Dobrý den, v takovém případě bych použila funkce SUMIF, COUNTIF, AVERAGEIF a podobné. Funkce SUMIF najde akcie se stejným názvem a sečte u nich počty. Ve funkci SUMIF nejprve označte sloupec ve zdroji s názvy akcií, následně se označuje kritérium což je na přehledu první akcie, a posledním parametrem je sloupec, který chcete sečíst, v tomto případě sloupec s počty. Tato funkce by vám měla posčítat akcie se stejným názvem dohromady.

  2. Dobrý den, především jsem chtěl poděkovat za krásný návod na akciové portfolio, nicméně jsem se chtěl zeptat k sloupci R, zdali tam nemáte chybu, například řádek 10 společnost Boeing cena nákup 333 a cena aktuální 205 mi vychází pokles cca 38% a vy tam máte 62%.

    Nebo společnost Disney nákupní cena 100 a aktuální 137, to by měl být v procentech zisk 37% ale vy máte 26%.

    Prosím o zpětnou vazbu na dotaz.

    Děkuji.

    1. Ahoj Michale, pani ma v Rku spatny vzorec P4/(H4*I4+P4), spravne by podle me mel byt P4/(H4*I4).
      Totozna logika je ve sloupci O, ale tam pani pracuje se sloupcem K, takze spravne v citateli odecita sloupec M. M4/(K4-M4)
      Myslim, ze se nechala zmast predeslym postupem v onom sloupci O, a ve sloupci R nesmyslne pricita hodnotu citatele do jmenovatele (P4).

      Nejjednodussi backtest je radkem 8, nakup za 5254.2, aktualni hodnota 3975 >>> (100/5254.2*3975)-100= -24.35%
      Kontrola 5254.2*(100-24.35)/100= cca 3975 kvuli zaokrouhleni%
      Zatimco tabulka nespravne spocita -32.18%

  3. Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jak správně sečíst několik nakopuoených pozic ve zdrojové tabulce. Aby se mi v grafickém přehledu zobrazovali správně.
    Děkuji.

    1. Použila bych funkci SUMIFS. Nejprve bych si vytvořila seznam jedinečných akcií, vedle bych použila funkci SUMIFS, kde bych v parametru součet označila sloupec s cenami. Oblast kritérií je sloupec s akciemi a jako kritérium by byly jednotlivé akcie z jedinečného seznamu. To vám sečte všechny hodnoty u stejných akcií.

  4. Dobrý den.Zasekl jsem se.Můj Excel 365 nezobrazuje Previous close.Napíšu to zvlášť a hned se objeví opravná hláška a přiřadí toto slovo dohromady.Navíc mám chybové hlášky.Udělal jsem to stejně a mám hlášku Buňka.Tady je ten vzorec – =(J4#-E4#.[Previous close])*H4# .Kdo mně poradí co s tím?Máte k tomuto skvělému portfoliu i analýzy? 😀 Samozřjmě Disclaimer znám.Děkuji.Vladislav V.

  5. K tomu předcházejícímu příspěvku.Jak mohu spočítat různé druhy měn u akcií?Mám akcie v korunách,švýcarských francích,dolarech a eurech.Navíc jsem koupil akcie v kč z americké burzy.Broker má poplatek za převod 0,5%.Tochu mám z toho zamotanou hlavu.Nvíc nemohu dokončit jeden úkol.V Excelu 365 chybí Wolfram v datových typech a nejsou na záložce města vedle akcii,mměny a zeměpisu.Kvůli tomuhle nechci ukončit předplatné.Ví někdo,jaká je tam náhrada?Navíc mně nefunguje Previous close.

  6. Dobrý den.Zasekl jsem se.Můj Excel 365 nezobrazuje Previous close.Napíšu to zvlášť a hned se objeví opravná hláška a přiřadí toto slovo dohromady.Navíc mám chybové hlášky.Udělal jsem to stejně a mám hlášku Buňka.Tady je ten vzorec – =(J4#-E4#.[Previous close])*H4# .Kdo mně poradí co s tím?Máte k tomuto skvělému portfoliu i analýzy?
    K tomu předcházejícímu příspěvku.Jak mohu spočítat různé druhy měn u akcií?Mám akcie v korunách,švýcarských francích,dolarech a eurech.Navíc jsem koupil akcie v kč z americké burzy.Broker má poplatek za převod 0,5%.Tochu mám z toho zamotanou hlavu.Nvíc nemohu dokončit jeden úkol.V Excelu 365 chybí Wolfram v datových typech a nejsou na záložce města vedle akcii,mměny a zeměpisu.Kvůli tomuhle nechci ukončit předplatné.Ví někdo,jaká je tam náhrada?Navíc mně nefunguje Previous close.Děkuji.Vilč Vladislav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *