Datumové funkce pro začátečníky

Datumové funkce v Excelu jsou tématem dnešního videa. Ve videu Datumové funkce pro začátečníky vám dnes ukáži 12 datumových funkcí, jejich praktické použití a triky. Od funkce DNES, NYNÍ, DATUM, ROK A MĚSÍC až po funkci DATUMHODN. Ukážeme si jak jednoduše vytáhnout z datumu rok, měsíc a den, jak snadno zase složíte datum zpátky dohromady a nebo jak z textové hodnoty měsíce a dne dostaneme pořadové číslo. Datumové funkce jsou rovněž vynikajícím pomocníkem pro účetní, a to zejména datumové funkce EOMONTH a EDATE.

Cvičný excel ke stažení:

Datumové funkce v Excelu

Datum je z pohledu Excelu pouze číslo, což je rovněž důvod, proč můžeme s datumy v Excelu tak snadno počítat. Můžeme od sebe například velmi jednoduše odečíst dva datumy a získat počet dnů, který je mezi těmito datumy. Pokud do jakékoliv buňky v Excelu napíšete libovolný datum a změníte formát na obecný nebo číslo, tak se z datumu stane pořadové číslo. Prvním datumem, od kterého Excel počítá je 1.1.1900. Toto datum má v Excelu pořadové číslo 1, každé další datum se počítá tedy od 1.1.1900. Datum 1.1.2022 má v Excelu například pořadové číslo 44 562, což znamená, že datum 1.1.2022 je od data 1.1.1900 vzdálený přesně 44 562 dnů. 

Praktické datumové funkce v Excelu

Funkce Vysvětlení funkce
DNES/TODAY
Vrátí dnešní datum
NYNÍ/NOW
Vrátí dnešní datum a čas
ROK/YEAR
Vytáhne z datumu rok
MĚSÍC/MONTH
Vytáhne z datumu pořadové číslo měsíce
DEN/DAY
Vytáhne z datumu pořadové číslo dne
DATUM/DATE
Složí celé datum z roku, měsíce a dne
WEEKNUM
Vrátí pořadové číslo týdne
HODNOTA.NA.TEXT/TEXT
Vrátí název měsíce/dne z datumové hodnoty
DENTÝDNE/WEEKDAY
Vrátí pořadové číslo dne v týdnu
EOMONTH
Vrátí poslední den v měsíci
EDATE
Vrátí stejné datum v měsíci, který zadáme
DATUMHODN/DATEVALUE
Převádí textové hodnoty na datumové hodnoty

Datumové funkce a klávesové zkratky

Dnešní datum můžete vložit za pomoci klávesové zkratky CTRL+; na rozdíl od funkce DNES/TODAY je ovšem takto vložené datum nedynamické, to znamená, že se po otevření Excelu neaktualizuje. 

Klávesová zkratka pro vložení času je CTRL+SHIFT+: přičemž takto vložený čas je opět nedynamický, stejně jako u klávesové zkratky pro vložení dnešního datumu. 

Pokud byste za pomoci klávesových zkratek chtěli vložit dnešní datum a čas, tak nejprve stisknete CTRL+; mezera a CTRL+SHFT+:

Datumové funkce v praktických příkladech

Použití datumových funkcí si jako vždy ukážeme v několika praktických příkladech.

Aktuální datum vložíte za pomoci datumové funkce DNES, v angličtině funkce TODAY. Tato datumová funkce má pouze prázdný parametr, to znamená, že do buňky stačí napsat funkce DNES/TODAY ve formátu DNES() a do buňky se doplní dnešní datum. Takto vložené datum je dynamické, to znamená, že se bude aktualizovat pokaždé, když znovu otevřete excelový soubor. 

= DNES/TODAY ()

Pro vložení aktuálního datumu a času se používá datumová funkce NYNÍ, v angličtině funkce NOW. Tato funkce vloží do buňky aktuální datum a aktuální čas. Opět se jedná o dynamickou funkci, která se bude měnit v závislosti na otevření excelového souboru. Stejně jako u funkce DNES, tak i funkce NYNÍ má pouze prázdný parametr, to znamená, že nemusíte nic vyplňovat, ale pouze do buňky napsat funkci NYNÍ() a Excel doplní aktuální datum a čas.   

= NYNÍ/NOW ()

Dále máme ve zdrojové tabulce seznam datumů a nejprve z nich potřebujeme vytáhnout rok, měsíc a den. Použijeme k tomu datumové funkce ROK, MĚSÍC a DEN neboli v anglické verzi Excelu datumové funkce YEAR, MONTH a DAY. Tyto tři datumové funkce mají jedno společné, a to, že tyto datumové funkce mají jako parametr pouze pořadové číslo, což je datumová hodnota.

= ROK/YEAR (Pořadové číslo)

= MĚSÍC/MONTH (Pořadové číslo)

= DEN/DAY (Pořadové číslo)

Začneme tím, že extrahujeme z datumové hodnoty rok. Do buňky C10 tedy napíšeme funkci ROK a jako parametr označíme první datum v buňce B10, tedy ROK(B10). Pro vytáhnutí měsíce použijeme datumovou funkci MĚSÍC a stejný postup jako u roku. Do buňky D10 napíšeme funkci MĚSÍC a jako jediný parametr označíme buňku B10, tedy MĚSÍC(B10). Pro den v buňce E10 bude funkce vypadat následovně, funkce DEN(B10).

Datumová funkce DATUM slouží k tomu, abychom z pořadových čísel roku, měsíce a dne zase složili datum dohromady. Pokud bychom tedy v buňce F10 chtěli ze sloupců rok, měsíc a den opětovně složit celé datum, tak použijeme funkce DATUM, anglicky funkce DATE. Funkce DATUM má pouze tři parametry, přičemž všechny tři parametry funkce jsou povinné, tedy musí být vždy vyplněné.

= DATUM/DATE (rok; měsíc; den)

Při práci s datumy se vám může hodit i funkce, která vrátí pořadové číslo týdne, jedná se o funkci, která nemá český překlad a v Excelu existuje pouze pod WEEKNUM. Tato funkce má pouze dva parametry, a to pořadové číslo a typ.

= WEEKNUM (Pořadové číslo, [typ])

Jako pořadové číslo se ve funkci WEEKNUM označuje datumová hodnota, ze které chcete vytáhnout pořadové číslo týden. Ve druhém parametru Typ můžete určit, kterým dnes začíná týden. V České republice tak typicky v parametru Typ bude vyplněná dvojka, jelikož týden začíná v ČR v pondělí (2 = Pondělí).  V buňce G10, kde chceme zjistit pořadové číslo týdne, tedy označíme ve funkci WEEKNUM jako pořadové číslo datumovou hodnotu, tedy buňku B10 a jako typ vybereme číslo 2, které reprezentuje pondělí. 

Z datumové hodnoty můžete za pomocí textové funkce HODNOTA.NA.TEXT (anglicky funkce TEXT) vrátit název měsíce. Ve sloupci Název měsíce chceme v buňce H10 vrátit název měsíce. Použijeme k tomu funkci HODNOTA.NA.TEXT, která má pouze dva parametry. 

= HODNOTA.NA.TEXT/TEXT (Hodnota; formát)

Jako hodnota ve funkci slouží datumová hodnota a jako formát musíte zapsat správný formát pro měsíce, což je v tomto případě “mmmm”, proto aby se vrátil plný název měsíce. Pokud byste vyplnili například pouze “m”, tak by se vrátilo pořadové číslo měsíce. V buňce H10 tak bude funkce ve tvaru HODNOTA.NA.TEXT(B10;”mmmm”).
 

Funkci HODNOTA.NA.TEXT můžete použít i pro vrácení názvu dne v týdnu. Stejně jako funkce HODNOTA.NA.TEXT je po zadání správného formátu schopná vrátit název měsíce, je schopná vrátit i název dne v týdnu. V parametru hodnota bychom v takovém případě znovu označili datumovou hodnotu v buňce B10, akorát bychom místo formátu “mmmm” pro měsíce použili formát “dddd” pro den. Funkce by tak vrátila název dne v týdnu, který je spojený s buňkou B10. 

Funkce DENTÝDNE, v angličtině WEEKDAY vrátí pořadové číslo dne v týdnu. Pokud tedy v buňce L10 budeme chtít vrátit pořadové číslo dne v týdnu z datumové hodnoty v buňce B10, použijeme k tomu funkci DENTÝDNE. 

= DENTÝDNE/WEEKDAY (Pořadové; [Typ])

Prvním parametrem funkce je pořadové číslo, což je opět datumová hodnota. Druhý parametr je nepovinný a jedná se o Typ. V parametru typ můžete specifikovat, kterým dnem začíná týden. V České republice začíná týden pondělím, takže v parametru typ bychom vyplnili 2 (2= týden začíná pondělím, které má tak pořadové číslo 1, přičemž neděle má číslo 7).

Poslední  den v měsíci vám pomůže určit funkce EOMONTH, která opět nemá v Excelu český překlad. Jedná se o anglickou zkratku End Of The Month jako konec měsíce. Tato funkce má pouze dva parametry.

= EOMONTH (Začátek; měsíce)

Funkce EOMONTH vrátí poslední den v měsíci u datumu, který ji zadáte. V našem příkladu máme ve zdrojové tabulce v buňce B10 datum 19.9.2018. Do buňky m10 tedy napíšeme funkci EOMONTH a jako začátek označíme datum v buňce B10 a jako měsíce určíme měsíc, u kterého chceme vrátit konec. Pokud v parametru měsíce vyplníme nulu, tak funkce EOMONTH vrátí poslední den v zadaném měsíci. V našem případě by se tedy vrátilo datum 30.9.2018. Pokud bychom do parametru měsíce doplnili -1, vrátil by se poslední den v předešlém měsíci (31.8.2018). Pokud bychom do parametru měsíce vyplnili 1, vrátilo by se poslední datum následujícího měsíce (31.10.2018).  

Funkci EOMONTH můžete rovněž použít pro určení prvního dne v měsíci. Stačí k funkci EOMONTH přičíst jedničku. 

Co kdybychom potřebovali určit stejný den, ale o několik měsíců dříve nebo později? K tomu poslouží další datumová funkce EDATE. Tato datumová funkce má celkem dva parametry.

= EDATE (Začátek; měsíce)

Tato datumová funkce vrátí stejné datum, jako to, které označíte, ale za počet měsíců, které specifikujete v parametru měsíce. V našem příkladu tak chceme vrátit stejné datum jako v buňce B10, ale o tři měsíce později. V buňce Q10 tak napíšeme funkci EOMONTH a jako parametr začátek označíme datum v buňce B10 a jako měsíce napíšeme 3, jelikož chceme vrátit stejné datum, ale o tři měsíce později. Funkce vrátí hodnot 19.12.2018. 

Na závěr ještě trik. Pokud potřebujete zjistit, zda máte všechny datumy v seznamu naformátované správně jako datumy (tedy číslo), tak si stačí seznam datumových hodnot označit a zmáčknou klávesovou zkratku CTRL+, 

Datumy, které jsou správně naformátované jako datumy se změní na pořadová čísla. Datumy, které byly zformátované jako text, zůstanou nezměněná. Abyste se z tohoto zobrazení zase vrátili nazpět, tak zmáčkněte znovu zkratku CTRL+,

Pro převod z textu na datum slouží funkce DATUMHODN, anglicky funkce DATEVALUE. Tato funkce má pouze jeden parametr, a to datum.

= DATUMHODN/DATEVALUE (datum)

Datumy, které jsou naformátované jako text tak stačí zabalit do funkce DATUMHODN a textové hodnoty se převedou na správný formát datumu. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů pro tisk v Excelu | Excelové triky

V dnešním videu si projdeme několik tipů pro tisk listů v Excelu. Určitě se vám to někdy stalo. Vytvoříte tabulky v Excelu, vše naformátujete a zkontrolujete a stisknete

3 komentáře

  1. mám fotky z vícero aparátů a potřeboval bych odstranit pořadová čísla snímků protože některá čísla se překrývají a chci fotky dát podle toho jak jdou po sobě jde to nějak udělat?Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *